Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Ερευνες - Αφιερώματα
Πραξικόπημα
1960 -1967
ΕΟΚΑ
Εισβολή
1968 -1974
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Αλήθειες και ψέματα για τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 - 1964

Ανεξεταστέα στην Ιστορία η ΟΕΛΜΕΚ

25/01/2009


Η αναφορά του υπουργού Παιδείας Αντρέα Δημητρίου, σε εγκύκλιό του προς τα σχολεία με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μακαρίου, ότι τις διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο "προκάλεσαν παράνομες και εξτρεμιστικές ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις", προκάλεσε άλλο ένα γύρο αντιπαραθέσεων για την ιστορία και τη διδασκαλία της.

ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ: ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1963

Η αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η αλληλογραφία μεταξύ Ισμέτ Ινονού και Φαζίλ Κουτσιούκ

28/12/2008


Μετά τα γεγονότα του 1963 οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν τα αξιώματα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία (Κ. Δ.) και οι υπάλληλοι τις εργασίες τους στον κρατικό μηχανισμό. Η άποψη των Ελληνοκυπρίων είναι ότι εγκατέλειψαν τα πόστα τους, καθοδηγούμενοι από την τουρκική κυβέρνηση, με σκοπό την ίδρυση τουρκικού κράτους στην Κύπρο. Η διχοτόμηση ήταν οπωσδήποτε στόχος ορισμένων ισχυρών κύκλων της Άγκυρας, όπως ο στρατός και το βαθύ κράτος, παρακλάδι του οποίου ήταν η ΤΜΤ στην Kύπρο. Όμως, η τουρκική κυβέρνηση ευνοούσε την εποχή εκείνη την ανασυγκρότηση της Κ. Δ. ως δικοινοτικού κράτους.

Πραξικόπημα οργάνωναν Γρίβας - Γιωρκάτζης, συνεργός και ο Τάσσος

Κύπρος μόνο ελληνική, έστω και μισή, από το '64

09/12/2007


Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, συχνά προειδοποιεί πως η διχοτόμηση είναι ήδη στο κατώφλι μας. Στην πραγματικότητα, είναι μέσα στο σπίτι μας. Η διχοτόμηση μπορεί να έφτασε κοντά στη μονιμοποίηση σήμερα, όμως, τα θεμέλια έχουν τεθεί δεκαετίες πριν και τσιμεντώθηκε την τελευταία πενταετία.

40 χρόνια από την κρίση της Κοφίνου

1967: Η εισβολή που δεν έγινε

18/11/2007


Η Κοφίνου ήταν πριν από το 1974 ένα αμιγώς τουρκικό χωριό, με στρατηγική σημασία, που υπήρξε το επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων τα κρίσιμα χρόνια του '60 στην Κύπρο. Πριν από το 1974 υπήρξαν άλλες δύο απόπειρες της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο. Η μία ήταν τον Αύγουστο του '64 και η άλλη το Νοέμβριο του '67. Η κρίση του '67 ξέσπασε με αφορμή τις "μάχες της Κοφίνου", στις 15 Νοεμβρίου, πριν από 40 ακριβώς χρόνια. Τα γεγονότα εκείνα κατέληξαν στην απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας που είχε εκστρατεύσει στην Κύπρο το 1964.

Η πτώση του Comet και το στοιχειωμένο (παρα) κράτος

09/09/2005


MΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας "Ήλιος" δημοσιεύσαμε σε αυτή την εφημερίδα, στις 18 Αυγούστου, την ιστορίας μιας ξεχασμένης αεροπορικής τραγωδίας με αεροπλάνο της BEA που έκανε την πτήση Λονδίνο - Αθήνα - Λάρνακα. Το αεροπλάνο, τύπου Comet, έπεσε στη θάλασσα, ανατολικά από το Καστελόριζο, στις 12 Οκτωβρίου 1967, παρασύροντας στο θάνατο τους 59 επιβάτες και το επταμελές πλήρωμά του Ύστερα από τις επιστημονικές έρευνας που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς και συγκεκριμένα από έκρηξη βόμβας.

Η διάλυση της ΠΟΑΣ με συνεννόηση Τάσσου - ΗΠΑ

17/10/2004


Σε μια από τις πολλές συναντήσεις που είχε ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τους Αμερικανούς, συζητώντας τα διάφορα προγράμματα ενδυνάμωσης της ΣΕΚ εις βάρος της ΠΕΟ, στις 14 Δεκεμβρίου 1965, είπε πως εξακολουθούσε να πιστεύει πως η ΣΕΚ είχε "τη δυνατότητα για αποτελεσματική αντιπαράθεση με την ΠΕΟ" δια της οργάνωσης περισσοτέρων υπαλλήλων και εξειδικευμένων εργατών. Τότε, εκτός από τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, που εκπροσωπούσαν τους εργάτες, λειτουργούσε στην Κύπρο η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) στην οποία ήταν οργανωμένοι οι μη κυβερνητικοί υπάλληλοι, όπως της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ, του ΡΙΚ και άλλων Ημικρατικών οργανισμών.

40 χρόνια από την κατάρρευση της Ζυρίχης

28/12/2003


Το 1963, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν σε συνταγματικό αδιέξοδο. Αιτία της κρίσης υπήρξαν οι ριζικές διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για την εφαρμογή της συνταγματικής πρόνοιας για τη δημιουργία ξεχωριστών τουρκοκυπριακών δήμων, στις πέντε από τις έξι πόλεις της Κύπρου (εξαιρείτο η Κερύνεια).

 

Ο Τάσσος, ο Ντενκτάς και οι ήρωες

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Ποιος θα μπορούσε φέτος να μιλήσει για τα δραματικά λάθη στις επιχειρήσεις της Μανσούρας;

17/08/2003


Ήταν Αύγουστος του 1964 όταν η Κύπρος, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της, αντιμετώπισε άμεσο κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Στις 8 και 9 Αυγούστου η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ, προκαλώντας το θάνατο σε αμάχους και τεράστιες υλικές ζημιές.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα