Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Ερευνες - Αφιερώματα
Ματωμένα Χριστούγεννα
Κύπρος '74 - Αρχείο Κίσινγκερ
Πραξικόπημα
1960 -1967
ΕΟΚΑ
Εισβολή
1968 -1974
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η Μεγάλη Συνωμοσία των εγκεφάλων

27/02/2005


Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατάγγειλε - για άλλη μια φορά - τον ξένο παράγοντα ότι κινεί τα νήματα για να ξεφύγει το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε πως "αυτά είναι παιγνίδια που κάποιο χέρι τα καθοδηγεί ευρύτερα" και σε μια έκρηξη οργής, εις απάντησιν της υπόδειξης προς τον Παπαδόπουλο να υποβάλει προτάσεις, είπε: "Αυτή η ιστορία, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να γράψει, που ανακυκλώνεται και από κύκλους στο εσωτερικό και από κύκλους στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, την Τουρκία και το εξωτερικό ευρύτερα και δεν ξέρω αν ανακυκλώνεται και από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών, είναι πρωτόγνωρη εν πάση περιπτώσει, ιστορία".

Κύπρος 1974

Τα απόρρητα τηλεφωνήματα του Χένρι Κίσινγκερ

Τριάντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, φως στο παρασκήνιο της κυπριακής κρίσης

20/07/2004


Ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός των Εξωτερικών και ταυτόχρονα Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Τον Ιούλιο του 1974 η εσωτερική κρίση στις ΗΠΑ, με αφορμή το Γουότεργκεϊτ βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και είχε σαν κατάληξη την παραίτηση του Νίξον, στις 8 Αυγούστου. Από τις πρώτες στιγμές της κυπριακής τραγωδίας, ο Χένρι Κίσινγκερ χρεώθηκε την ευθύνη για την ανοχή –αν όχι την παρότρυνση- του πραξικοπήματος κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς και για την ενθάρρυνση της τουρκικής εισβολής. Με την πάροδο των χρόνων η ιστορική έρευνα απέδειξε πως οι κατηγορίες αυτές κατά του Κίσινγκερ δεν ήταν καθόλου αβάσιμες.

Κύπρος 1974

Κίσινγκερ προς Μόσχα: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει τίποτε»

20/07/2004


Το πραξικόπημα του 1974 δεν ήταν ένα γεγονός που συνέβηκε στις 15 Ιουλίου. Η κυπριακή κρίση άρχισε να εκδηλώνεται από το 1971 με την κάθοδο του Γρίβα στην Κύπρο και την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β και κορυφώθηκε στα τέλη του 1973 με την άνοδο του δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη στην εξουσία, στην Ελλάδα.

Κύπρος 1974

Σινιάλο Κίσινγκερ στον τουρκικό στόλο

20/07/2004


«Τώρα αν θα μπούνε μέσα έτσι κι αλλιώς, πρέπει να σταματήσουμε τις συγκρούσεις - πρέπει να πούμε στους Έλληνες να σταματήσουν να συγκρούονται. Να μην πάνε σε πόλεμο».

Κύπρος 1974

Πρόεδρο «μιας χρήσης» θεωρούσε τον Σαμψών

Ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της 15ης Ιουλίου 1974, εθεωρείτο πρόεδρος «μιας χρήσης».

20/07/2004


Η ανατροπή του Σαμψών ήταν δεδομένη, αλλά έπρεπε να μπουν πρώτα οι Τούρκοι στο νησί.

Κύπρος 1974

Η ΕΟΚ ήθελε Μακάριο, ο Κίσινγκερ τον Κληρίδη

20/07/2004


Κίσινγκερ: «Εάν ο Μακάριος επιστρέψει (…), θα πρέπει να διώξει τους Έλληνες αξιωματικούς από το νησί και μετά οι Κομμουνιστές θα είναι η επικρατέστερη δύναμη».

Κύπρος 1974

Κίσινγκερ προς Αθήνα: Μην αντισταθείτε στην τουρκική εισβολή!

20/07/2004


Ο Ετζεβίτ διαμήνυσε στην Αθήνα να μην προβάλει αντίσταση, με την υπόσχεση ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αποβιβάζονταν χωρίς πυρά. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και ο Κίσινγκερ, ο οποίος την επέβαλε στην Ελλάδα.

Κύπρος 1974

20ή Ιουλίου: Η διπλή Ένωση στην ατζέντα του Κίσινγκερ

«Ο Τζο Σίσκο θα πάει στην Αθήνα ή θα ξεπαστρέψω ολόκληρο το βρομοϋπουργείο»

19/07/2004


Γύρω στις επτά το πρωί της 20ής Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τουρκική αποβατική επιχείρηση στις ακτές της Κερύνειας, ο Χένρι Κίσινγκερ συντόνιζε τηλεφωνικώς τους διπλωματικούς χειρισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο προσωπικός του απεσταλμένος, Τζόζεφ Σίσκο, προετοιμαζόταν να μεταβεί από την Άγκυρα στην Αθήνα για να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν έπρεπε να μπει σε πόλεμο με την Τουρκία, να αποδεχτεί συνταγματική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου με την ανάληψη της προεδρίας από τον Κληρίδη και να στείλει αντιπρόσωπό στο Λονδίνο για συνομιλίες.

Κύπρος 1974

Σίσκο: Χαμένη υπόθεση η λύση Κληρίδη

18/07/2004


Μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής ο Κίσινγκερ αποφάσισε να στείλει στην Αθήνα τον απεσταλμένο του στην περιοχή Τζόσεφ Σίσκο, ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα, για να διαβουλευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τη στρατηγική του να αναλάβει την προεδρία στην Κύπρο ο Κληρίδης και να παραπέμψει την Ελλάδα και την Τουρκία σε συνομιλίες, υπό την αιγίδα της Βρετανίας. Στο μεταξύ, είχε στείλει οδηγίες στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Χένρι Τάσκα να πειθαναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να μην αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα στην τουρκική εισβολή.

Παπαφιλίππου κατά Μακαρίου στη Νέα Υόρκη

Η επίμαχη ομιλία του Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την παραμονή της εισβολής

17/07/2004


Την παραμονή της εισβολής ο Μακάριος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και προσφώνησε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρωτοασχολήθηκε με την κατάσταση στην Κύπρο στην 1780η συνάντησή του, στις 16 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του αντιπροσώπου της Κύπρου Ζήνωνα Ρωσσίδη. Το Συμβούλιο αποδέχτηκε το αίτημα του Μακαρίου να μιλήσει ενώπιον του σώματος και τον κάλεσε να πάρει μέρος στη συζήτηση που ορίστηκε για τις 19 Ιουλίου.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα