Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Ερευνες - Αφιερώματα
Πραξικόπημα
1960 -1967
ΕΟΚΑ
Εισβολή
1968 -1974
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα

Και copy paste στο πόρισμα

31/12/2010


Ύστερα από 15 χρόνια έρευνα και με σημαντική δαπάνη για το Δημόσιο (λέγεται ότι ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ) η ad hoc επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου ολοκλήρωσε τις εργασίες της και έχει ήδη έτοιμο το προσχέδιο του πορίσματός της. Ωστόσο αυτό το προσχέδιο δεν φαίνεται να ικανοποιεί ούτε τις ελάχιστες προσδοκίες της κοινωνίας, καθώς δεν προσθέσει κανένα νέο στοιχείο στα ήδη γνωστά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

«Η πολιτική των ΗΠΑ εκλήφθηκε ως πράσινο φως στα σχέδια Ιωαννίδη»

16/07/2009


Το 1974 ο Δημήτριος Ιωαννίδης είχε την απόλυτη κυριαρχία στη χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα. Στην Κύπρο δρούσε ακόμη η παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β, η οποία υπονόμευε την κρατική υπόσταση της Κύπρου σε συνεργασία με σκληροπυρηνικούς χουντικούς αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Την άνοιξη του '74 ο Μακάριος αποφάσισε να καθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον Ιωαννίδη και ζήτησε την ανάκληση όλων των Ελλήνων αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά.

To έγραφο του Αναστασίου που σόκαρε τους Βρετανούς

Τι γνώριζε ο Ντενκτάς για το πραξικόπημα

04/01/2009


Με αφορμή ορισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη σύνταξη τους, άνοιξε και πάλι ο διάλογος για το παρασκήνιο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Δύο έγγραφα που δόθηκαν φέτος στη δημοσιότητα, από το βρετανικό δημόσιο αρχείο, δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα αίτια των τραγικών γεγονότων του 1974:

Μνήμες της κυπριακής τραγωδίας του 1974

Το παιδικό ημερολόγιο ενός «αντιστασιακού»

21/07/2008


Σαϊττάς Λεμεσού (8.20): Φορούσα ένα χακί κοντοπαντέλονο, μια λεπτή φανελίτσα και λαστιχένια σάνταλα φλιπ-φλοπ. Οπως κάθε πρωί σκούπιζα την πλατεία στο μαγαζί του πατέρα μου. Ξαφνικά το ραδιόφωνο άρχισε να μεταδίδει εμβατήρια. «Πραξικόπημα!», φωνάζει ένας πελάτης. Ο πατέρας μου έσβησε το γκάζι που έβραζε το νερό για τους καφέδες: «Το μαγαζί σήμερα είναι κλειστό», είπε...

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974

Πώς η χούντα παγίδευσε τον Μακάριο

14/07/2008


Στις αρχές Ιουλίου 1974 κορυφώθηκε η κρίση στις σχέσεις Μακάριου - χούντας. Ο πρόεδρος της Κύπρου, με επιστολή του στον πρόεδρο της Ελλάδας Φαίδωνα Γκιζίκη, ζητούσε την άμεση ανάκληση όλων των Ελλήνων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υποβοηθούσαν τη δράση της οργάνωσης ΕΟΚΑ Β.

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1974

Απόβαση στην Κύπρο ετοίμαζαν οι Βρετανοί

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ

01/01/2005


Το βρετανικό κράτος, κάθε 1η του χρόνου, ανοίγει τα αρχεία του και αποκωδικοποιεί τη διπλωματική αλληλογραφία, τις απόρρητες εκθέσεις και τα εμπιστευτικά υπομνήματα που είχαν συνταχθεί πριν από 30 χρόνια. Φέτος τα βρετανικά αρχεία που έχουν αποκωδικοποιηθεί αφορούν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού παραπέμπουν στο δραματικό 1974. Οι Βρετανοί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πάντα. Ορισμένα έγγραφα μένουν κλειστά για πενήντα χρόνια κι άλλα επ' αόριστον. Αλλά, αυτά που ανοίγουν - και είναι τα περισσότερα - δίνουν την εικόνα των ημερών εκείνων, από τη βρετανική σκοπιά.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα