• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις | Είπαν ή έγραψαν

Δηλώσεις / Ανακοινώσεις Κομμάτων

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Γραπτή δήλωση του Στέφανου Στεφάνου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, για την ανακοίνωση Τύπου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

 

Με ανησυχία έχουμε διαβάσει στον ημερήσιο Τύπο την ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο σχετικά με το βιβλίο του ειδικού συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μακάριου Δρουσιώτη.

 

Στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πέρα από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που δίδει στο συγγραφέα για τους αυθαίρετους ισχυρισμούς που διατυπώνει αναφορικά με το ρόλο της ΕΣΣΔ στην περίοδο του 1974, αφήνει σαφείς αιχμές σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κι αυτό σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας δοκιμάζονται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας.

 

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ανησυχούν σχετικά με την πορεία των Κυπρο- Ρωσικών σχέσεων είναι οι κυβερνώντες, οι οποίοι περιορίζονται σε φραστικές διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Έχοντας υπόψη τη σημαντικότητα των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την πολιτική διάσταση που παίρνει το συγκεκριμένο θέμα ρωτούμε, πώς προτίθεται ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του να ενεργήσουν;

 

Εκτός κι αν πάλι οι κυβερνώντες επιλέξουν το δρόμο των φραστικών διαβεβαιώσεων αφήνοντας τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία να κατρακυλήσουν, με αρνητικότατες συνέπειες για τη χώρα μας.

 

27/08/2014

 


 

Γραφείο Τύπου ΕΔΕΚ

Ανησυχίες για την πολιτική της Κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας

 

Η ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην εφημερίδα Φιλελεύθερος σε σχέση με το βιβλίο του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για δήθεν ευθύνες της Μόσχας στην εθνική τραγωδία του 1974, καταδεικνύει την ευρύτερη δυσαρέσκεια της Ρωσικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης.

 

Σε μια περίοδο όπου το Κυπριακό διέρχεται μια λεπτή και κρίσιμη φάση, τόσο ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση αλλά και οι σύμβουλοι του Προέδρου οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Τα όσα γράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο όχι μόνο δεν μας καλύπτουν, αλλά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την ευρύτερη πολιτική που η Κυβέρνηση θέλει δογματικά να ακολουθήσει, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τη σχέση της πατρίδας μας με παραδοσιακούς και σταθερούς συμμάχους.

 

Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2014

 


 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και προστατεύοντας τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας

 

Τα γραφόμενα ενός οποιουδήποτε πολίτη δεν επηρεάζουν το Κράτος. Όταν όμως ο συγγραφέας είναι σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, εδρεύει στο Προεδρικό και πληρώνεται από το δημόσιο, τότε το ζήτημα καθίσταται πολιτικό.

 

Μετά την επίσημη ανακοίνωση/καταπέλτη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και προστατεύοντας τις σχέσεις της Κύπρου με τη φίλη χώρα τη Ρωσία.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ευθύνη για τους σύμβουλους που επιλέγει και εργοδότα. Κυρίως όταν οι ενέργειες τους προκαλούν ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.

 

27/08/2014


27/08/2014