• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η πρώτη διχοτόμηση | Είπαν ή έγραψαν

Ποιοι σκότωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία;

* "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώση ημάς" -Αγία Γραφή.

Στα 14 χρόνια, που γράφω αυτά τα σχόλια, εκείνο που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση στους αναγνώστες ήταν το σχόλιο για την οργάνωση "Ακρίτας". Πάρα πολλοί αναγνώστες επικοινώνησαν μαζί μου με την παράκληση να γράψω περισσότερα και ερωτώντας πού μπορούν να βρουν σχετικές πληροφορίες. Αυτή η ανταπόκριση αφενός είναι αποκαρδιωτική. Είναι σημάδι της άγνοιας των Κυπρίων γύρω από τα πιο σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας τους. Αφετέρου όμως είναι και ενθαρρυντική. Δείχνει, επιτέλους, κάποια αφύπνιση. Υπάρχουν τώρα άνθρωποι που δεν δέχονται πια την επίσημη μυθολογία. Θέλουν την αλήθεια.

 

Κατά ευτυχή συγκυρία κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη "Η πρώτη διχοτόμηση - Κύπρος 1963-1964". Το συνιστώ χωρίς επιφύλαξη στους αναγνώστες της στήλης. Όταν το διαβάσουν θα αντιληφθούν πως η Κύπρος οδηγήθηκε στη διχοτόμηση από την ίδια την ηγεσία της. Εξάλλου, έχει σημασία να πληροφορηθούν τα παλιά κατορθώματα του σημερινού προέδρου τους. Τι λέγει η επίσημη μυθολογία; Λέγει ότι το 1963 οι Τουρκοκύπριοι στασίασαν κατά του κράτους. Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που στασίασαν κατά του κράτους, ήταν η ίδια η ηγεσία του! Ήταν ο Μακάριος, ο Γιωρκάτζης, ο Παπαδόπουλος, ο Λυσσαρίδης, ο Σαμψών. Η ιστορία του "Ακρίτα" είναι μια περίπτωση μοναδική. Δεν έχω ακούσει σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου ο πρόεδρος και τα μισά μέλη της κυβέρνησης να ιδρύσουν ένοπλη οργάνωση με σκοπό τη διάλυση του κράτους τους!

 

Επτά μόλις μήνες μετά την εγκαθίδρυση του κράτους ο Γιωρκάτζης και ο Παπαδόπουλος, με τις ευλογίες του Μακαρίου, άρχισαν να στρατολογούν μέλη για τον "Ακρίτα". Είδαμε στο προηγούμενο σχόλιο πως οι ίδιοι ομολόγησαν εγγράφως το σκοπό και την τακτική του "νέου αγώνα" τους, που ήταν η εκδίωξη των Τουρκοκυπρίων από το κοινό κράτος. Η στρατολόγηση γινόταν κυρίως μεταξύ των πρώην μελών της ΕΟΚΑ, τα οποία παραπλανούσαν. Σε κάποιους έλεγαν πως σκοπός ήταν η αντιμετώπιση του κομμουνισμού. Σε άλλους πως ήταν "η ολοκλήρωση του αγώνα" με την Ενωση.

 

Η Ενωση ήταν φυσικό να συγκινεί τους ανύποπτους νεαρούς πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήθελαν την Ενωση. Αυτό αποδείχθηκε αργότερα, στην τριετία 1964 - 1967, όταν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι καταπολέμησαν με λύσσα κάθε πρόταση για λύση με βάση την Ένωση - ασχέτως του πόσο εφικτή ήταν αυτή εκείνο το διάστημα. Ο λόγος ήταν ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο ο κ. Παπαδόπουλος καταπολέμησε το σχέδιο Ανάν και θα καταπολεμά κάθε προσπάθεια για λύση: Mε τη λύση θα χάσει την εξουσία, όπως θα την έχαναν και τότε με μια λύση Ένωσης.

 

Ένας καλός φίλος μου έφερε το πρωτότυπο μιας αίτησης με την οποία προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν στον "Ακρίτα" στη Λευκωσία, όπου "τομεάρχης" ήταν ο κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Όταν επισκέφθηκε το μέλλοντα ομαδάρχη του διαπίστωσε πως τα ερμάρια του γραφείου του ήταν γεμάτα όπλα και χειροβομβίδες. Σε ερώτηση για το σκοπό της νέας οργάνωσης πήρε την απάντηση πως ήταν η αντιμετώπιση των κομμουνιστών. Έκπληκτος από την απάντηση ο άνθρωπος δεν παρέδωσε τη συμπληρωμένη αίτησή του και αναχώρησε στο εξωτερικό για σπουδές. "Κατάλαβα αμέσως πως αυτοί οι ανεύθυνοι θα οδηγούσαν τον τόπο σε περιπέτειες", λέγει σήμερα.

 

Στις 23 Δεκεμβρίου 1963 ο "Ακρίτας" άρχισε δράση. Το αίμα των νέων και από τις δύο πλευρές έτρεχε πάλι άφθονο. Η διχοτόμηση άρχισε να θεμελιώνεται. Σήμερα, ύστερα από 42 χρόνια, το ένα κράτος έχει γίνει δύο. Αυτό είναι το μέγα επίτευγμα του κ. Παπαδόπουλου και των φίλων του. "Ακούμε δικούς μας να υποστηρίζουν στα ελληνικά τα επιχειρήματα της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς", λέγει σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος. Η αίτηση με την οποία ο κ. Παπαδόπουλος στρατολογούσε τα μέλη του "Ακρίτα" είναι γραμμένη κι αυτή στα ελληνικά. Βλέπετε ότι διαχρονικά στην ελληνική γλώσσα υποστηρίζονται καλύτερα τα τουρκικά επιχειρήματα.


Λουκάς Χαραλάμπους

Πολίτης

08/05/2005