To Τασσικό ΔΗΚΟ κατά Χριστόφια
Περιμένουν στη γωνία τον Πρόεδρο να κάνει το "λάθος"
Κρίση για την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό υποβόσκει στις σχέσεις μεταξύ προέδρου Χριστόφια και ΔΗΚΟ. Μια ομάδα στελεχών περιμένουν τον Χριστόφια να κάνει το "λάθος" στο Κυπριακό και να αμφισβητήσουν την πολιτική του. Μεταξύ των στελεχών αυτών υπάρχει δυσπιστία για τη διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Κυπριακό, καθώς και για τη συμφωνία για το άνοιγμα της οδού Λήδρας.
Στελέχη του κόμματος που είναι πιο κοντά στον τέως Πρόεδρο εκδηλώθηκαν ήδη δημόσια κατά της διαχείρισης που κάνει ο Δ. Χριστόφιας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον Χριστόφια ότι έδωσε "γην και ύδωρ" στους Τούρκους στη Λήδρας και ότι απεμπόλησε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Κολοκασίδης ζήτησε το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων.
Οι διαστάσεις που προσέλαβε το περιστατικό με το κλείσιμο της Λήδρας ήταν απότοκο αυτής της υποβόσκουσας κρίσης, ενώ η εσπευσμένη επιστροφή του Δ. Χριστόφια από το Λονδίνο σκοπό είχε να μη χάσει τον έλεγχο των κινήσεων στο Κυπριακό, παρά να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα με τα Ηνωμένα Έθνη και τους Τουρκοκύπριους.
Δεν γνώριζε
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πληροφορία του "Π", ο Δ. Χριστόφιας δεν ήταν ενήμερος για την απόφαση να κλείσει το οδόφραγμα, ούτε θα λάμβανε τέτοια απόφαση αν ήταν ο ίδιος στην Κύπρο. "Αντιμετωπίσαμε πολύ πιο δύσκολες περιπλοκές από αυτήν, χωρίς να προκαλέσουμε κρίση και χωρίς να βγάλουμε τα προβλήματα προς τα έξω, διότι ο σκοπός μας είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο χωρίς να συμβιβαστούμε στα σημαντικά ζητήματα", δήλωσε στον "Π" κυβερνητική πηγή.
Ο Χριστόφιας ενημερώθηκε για το κλείσιμο του οδοφράγματος όταν έφτασε στο Λονδίνο και με την πληροφόρηση που του δόθηκε, φέρεται να ενέκρινε την απόφαση. Ωστόσο, παρά την κάλυψη που έχει δώσει στους συνεργάτες του, πληροφορίες του "Π" αναφέρουν πως δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος.
Επί της ουσίας, η είσοδος δύο αστυνομικών του καθεστώτος στη νεκρή ζώνη αποτελούσε όντως παραβίαση των συμφωνηθέντων. Όμως, της εισόδου προηγήθηκε παρουσία στη νεκρή ζώνη Ελληνοκυπρίων της ομάδας πρωτοβουλίας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και προσπάθειά τους να περάσουν στα κατεχόμενα, κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ του ανοίγματος του Λιμνίτη. Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τοποθετήθηκαν εκεί για να παρεμποδίσουν την είσοδο τους με τα πανό στα κατεχόμενα.
Υπέρμετρη αντίδραση
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πεπεισμένα πως το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και ότι η διόγκωσή του οφείλεται στην υπέρμετρη προβολή που δόθηκε από τα κανάλια και κυρίως από το ΡΙΚ. Το κλίμα που δημιουργήθηκε, με τα κανάλια να μεταδίδουν ότι "έγινε προέλαση στη νεκρή ζώνη", διέγειρε τις αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν εντός του ΔΗΚΟ και ο Μάριος Καρογιάν, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Τ. Χριστοφίδη, έδωσε οδηγίες στον Κύπρο Χρυσοστομίδη για το κλείσιμο του οδοφράγματος. Τη θέση αυτή επικύρωσε και σύσκεψη στο Προεδρικό που έγινε λίγο μετά τις 10μμ το βράδυ όταν ενημερώθηκε και ο κ. Χριστόφιας ο οποίος έφτασε στο Λονδίνο.
Τα Ηνωμένα Έθνη, αν και επί της ουσίας αναγνωρίζουν δίκαιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρούν ότι η αντίδραση υπήρξε υπέρμετρη. Το οδόφραγμα έκλεισε χωρίς να υπάρξει καμιά διαβούλευση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πήρε διαστάσεις κρίσης, επισκιάζοντας τα θετικά από το άνοιγμά του, ενώ θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ πιο ανώδυνα. "Αν προηγείτο η διαβούλευση με τα Η.Ε. κι αν δεν προσδίδονταν δραματικές διαστάσεις από τα κανάλια, το ζήτημα θα ξεπερνιόταν χωρίς να γίνει μείζον ζήτημα", δήλωσε στον "Π" διπλωματική πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο.
Η τακτική Χριστόφια
Η Κυβέρνηση είναι ενήμερη του γεγονότος ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση στην τουρκική πλευρά ενάντια στην πρόοδο στο Κυπριακό που εντοπίζεται, τόσο στους κόλπους του στρατού, όσο και σε μια μερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι παράγοντες αυτοί, αξιοποιώντας την παρελκυστική τακτική του τέως Προέδρου, επέβαλλαν ανώδυνα την πολιτική τους. Ο Δ. Χριστόφιας πήρε την απόφαση να μη διευκολύνει όσους στην Τουρκία δεν επιθυμούν την πρόοδο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτό είναι που εννοεί όταν αναφέρεται συχνά σε "ευέλικτη" πολιτική: "Να μη δίνει προσχήματα στην Τουρκία να παρατείνει το αδιέξοδο".
Μια ανάλογη και εξίσου ισχυρή τάση που εμμένει στους τύπους και δεν εγκρίνει την ελαστική πολιτική υπάρχει και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ειδικά στο περιβάλλον τού τέως Προέδρου. Ακριβώς όπως και στο 2003-2004, αυτές οι τάσεις στην Κύπρο και στην Τουρκία, έστω κι αν έχουν διαφορετικούς στόχους, διευκόλυναν η μια την άλλη στη συνέχιση της στασιμότητας. Ο Χριστόφιας, στον ένα μήνα της διακυβέρνησής του, προκάλεσε σοβαρές ρωγμές σε αυτή την πολιτική.
Είναι αυτή η ευελιξία που θέτει τον τελικό στόχο υπεράνω των τύπων που προκάλεσε τις αντιδράσεις στο ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να είπε σε ιδιωτική συνομιλία ότι γνωρίζει πολύ καλά την πηγή των πληροφοριών του δημοσιεύματος σε περιθωριακό έντυπο που στηρίζει τον τέως Πρόεδρο, σύμφωνα με την οποίο παρέδωσε "γην και ύδωρ" στους Τούρκους για το άνοιγμα της Λήδρας. Ήδη την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξε δημόσια ο γιος τού τέως Προέδρου, Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή το περιστατικό στην οδό Λήδρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, απάντησε στον Ν. Παπαδόπουλο πως η ακολουθούμενη πολιτική τυγχάνει της έγκρισης και του κόμματός του. Ωστόσο, ο Ν. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η διαφωνία αυτή είναι κομματική και όχι προσωπική θέση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας πιέζει τον Μάριο Καρογιάν να διαχωρίσει τη θέση του. Ο κ. Καρογιάν αρνήθηκε και επέβαλε μάλιστα τη θέση του στο κόμμα. "Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε πρόβλημα για ασήμαντα θέματα", διαρρέουν στενοί του συνεργάτες. Ο Μάριος Καρογιάν δεν φαίνεται να έχει προθέσεις να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ και ειδικά με τον Πρόεδρο, εκτός βέβαια κι αν κινηθεί εκτός της συμφωνηθείσας πολιτικής στο Κυπριακό. Από την άλλη, προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση με ρητορική που παραπέμπει στην πολιτική Παπαδόπουλου, παρά στην αναθεωρημένη στρατηγική που εφαρμόζει ο Δ. Χριστόφιας. Η σιωπή του αυτές τις μέρες είναι ενδεικτική.
Μακάριος Δρουσιώτης
Πολίτης
06/04/2008