• Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Η άλωση της Πόλης και οι «ευθύνες» του Πάπα για τον Αττίλα

* Διχάστηκε και πάλι η Εκκλησία της Κύπρου, αυτή τη φορά με αφορμή την πρόσκληση που απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο να επισκεφθεί την Κύπρο, με την ευκαιρία της περιοδείας-προσκυνήματός του, στους τόπους από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ώσπου να φτάσει στη Ρώμη. Ο Πάπας θα επισκεφθεί αρχές Μαΐου τη Δαμασκό, ακολούθως την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μάλτα. Υστερα από την πρόσκληση που διαβίβασε ο πρόεδρος Κληρίδης, σε συνεννόηση με το Βατικανό, το πρόγραμμα του Ποντίφικα μάλλον θα περιλάβει και την Κύπρο.

 

* Η πρόσκληση προς τον Πάπα απευθύνθηκε με τη συγκατάθεση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αλλά χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Η συναίνεση του αρχιεπισκόπου προκάλεσε την οργή του πιο φανατικού από τους ιεράρχες, του μητροπολίτη Κερύνειας Παύλου, ο οποίος θεωρεί την επίσκεψη του Πάπα στο νησί ιεροσυλία. Στον Πάπα δεν καταλογίζεται άμεση ευθύνη για κανένα από τα σύγχρονα κακά της Κύπρου. Ομως, ο Παύλος σκάλισε την Ιστορία και έφθασε μέχρι την κατάληψη της Κύπρου από τους Σταυροφόρους το 1191! Κι αν οι Σταυροφορίες δεν αποτελούν επαρκή λόγο για τις αντιδράσεις, ο Κυρηνείας Παύλος υπενθυμίζει στους πιστούς την ευθύνη των Καθολικών για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. «Η Πόλη έπεσε στα χέρια των αλλοθρήσκων μετά το προδοτικό συλλείτουργο της 12ης Δεκεμβρίου του 1452 με τον παπικό καρδινάλιο στην Αγία Σοφία», είπε σε ομιλία που έκανε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου! Αν, λοιπόν, δεν γινόταν το «προδοτικό συλλείτουργο», δεν θα έπεφτε η Πόλη, κι αν δεν έπεφτε η Πόλη, δεν θα δημιουργούνταν ποτέ τουρκικό κράτος και η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελεύθερη...

 

* Ο Κληρίδης εθίγη από τις αντιδράσεις του μητροπολίτη Παύλου και τον κατηγόρησε για «ψευδοπατριωτισμό». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος εκδηλώνει με φανατισμό όχι μόνο τις θρησκευτικές αλλά και τις πολιτικές του θέσεις. Οι ακραίες του τοποθετήσεις ήταν και η αφορμή για τη διακοπή των φιλικών σχέσεων μεταξύ του «μουτζαχεντίν» ιεράρχη και της οικογένειας Κληρίδη. Ο Παύλος υπήρξε ο πνευματικός της συζύγου του προέδρου Κληρίδη, Λίλας, η οποία κατάγεται από τις Ινδίες, ήταν βουδίστρια και πρόσφατα βαπτίσθηκε χριστιανή.

 

* Στους αφορισμούς του Παύλου αντέδρασε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τον κάλεσε να... «ηρεμήσει». Στην αντιδικία του με το μητροπολίτη Κερύνειας, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατέφυγε στο γενεαλογικό του δέντρο, αποδίδοντας τις αντιδράσεις του στο κόμπλεξ που έχει με τους Καθολικούς, γιατί έχει καθολικές καταβολές! Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις του Χρυσόστομου δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές του Παύλου. Είπε, όμως, με άνεση το «ναι» στην πρόσκληση στον Πάπα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης άγγιξε την ευαίσθητη χορδή του, συνδέοντας την ενδεχόμενη επίσκεψη με το εθνικό πρόβλημα.

 

* Αρχική επιθυμία του Πάπα ήταν να επισκεφθεί την κατεχόμενη Σαλαμίνα, στην Αμμόχωστο, όπου έφτασε με βάρκα ο Απόστολος Παύλος το 45 μ.Χ. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού η Σαλαμίνα είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Για το λόγο αυτό προετοιμάζεται ολιγόωρη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Πάφο, μόνο για μια προσευχή. Το αεροπλάνο του Πάπα θα φτάσει στο αεροδρόμιο Πάφου, όπου θα τον αναμένει το γνωστό αυτοκίνητό του με το γυάλινο «κλουβί», για να τον μεταφέρει για προσευχή στο μέρος όπου, σύμφωνα με την παράδοση, οι Πάφιοι έδεσαν τον Απόστολο Παύλο σε μια στήλη και τον μαστίγωσαν με σαράντα παρά μία ραβδισμούς. Τιμωρία την οποία ενδεχομένως να εισηγηθούν οι «μουτζαχεντίν» του χριστιανισμού να επιβληθεί στον Ποντίφικα, για να βγάλουν διά μιας το άχτι τους για τις Σταυροφορίες, την άλωση της Πόλης και την κατάληψη της Κύπρου από τον Αττίλα...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

28/03/2001