• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Έγκλημα στο Κραν Μοντανά | Είπαν ή έγραψαν

Πανικός για το «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»

Την επικαιρότητα αυτή την περίοδο απασχολεί το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και το ΓΕΣΥ, ενώ το Κυπριακό απουσιάζει. Το μόνο γεγονός των ημερών που συνδέεται με το Κυπριακό είναι η εξαγγελία της κυκλοφορίας του βιβλίου μου «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά». Τις προάλλες ο δικηγόρος Χριστόφορος Χριστοφή ανακοίνωσε ότι θα συζητήσουμε το περιεχόμενο του βιβλίου στο Legal Matters Podcast και ανέφερε ότι στο βιβλίο δημοσιεύονται στοιχεία από έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτουν τι έγινε στο Κραν Μοντανά. Μόλις τρεις μέρες μετά, ο «Φιλελεύθερος» ανακοίνωσε έναρξη… έρευνας και ότι θα δημοσιεύσει τα πρακτικά όλων των συναντήσεων στο  Κραν Μοντανά. Σήμερα δημοσίευσε αυτούσιο ένα πρακτικό από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 6 Ιουλίου 2017.

 

Καμιά αμφιβολία ότι η άψε-σβήσε έρευνα είναι προληπτική κίνηση της κυβέρνησης για να δημιουργήσει εντυπώσεις πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου. Από την εμπειρία μου το θεωρώ δεδομένο ότι πρόκειται για διαρροή εγγράφων από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω συγκεκριμένου συνδέσμου. Αυτό προδίδει αίσθημα πανικού για τα όσα θα αποκαλυφθούν. Ένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι η εργαλειοποίηση (για να χρησιμοποιήσω μια λέξη που είναι της μόδας) του Τύπου για ποδηγέτηση της κοινής γνώμης.

 

Επί της ουσίας, το έγγραφο είναι αυθεντικό, όχι όμως και η ερμηνεία του. Περιλαμβάνεται στη συλλογή των δικών μου εγγράφων και το αξιοποίησα σχεδόν εξολοκλήρου στο βιβλίο μου. Η δημοσίευση φωτοαντιγράφου του συγκεκριμένου εγγράφου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη: Αφενός τεκμηριώνει την αυθεντικότητα των εγγράφων που χρησιμοποιώ. Αφετέρου επιβεβαιώνει την ακεραιότητα με την οποία διαχειρίστηκα τις πληροφορίες και τα έγγραφα, υπό την έννοια ότι δεν έκανα επιλεκτικές επιλογές για να δικαιώσω τις πεποιθήσεις μου.

 

Ωστόσο, το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσουμε εκεί και το τι ακολούθησε δεν μπορεί να κριθεί από ένα ή περισσότερα έγγραφα που αναφέρονται σε αποσπασματικά γεγονότα ή ερμηνεύονται κατά τρόπο αυθαίρετο. Εξάλλου, έγιναν κι άλλες συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υπάρχουν κι άλλα έγγραφα. Το συγκεκριμένο είναι μόνο μια σκηνή ενός επεισοδίου. Το Έγκλημα στο Κραν Μοντανά δίνει μια πλήρη εικόνα των γεγονότων και ο αναγνώστης που θα το διαβάσει θα είναι σε θέση να κρίνει από μόνος του εάν αιτιολογείται ή όχι ο τίτλος του βιβλίου. Το γεγονός και μόνο ότι χρειάστηκε να αναληφθεί προληπτική δράση για να προκαταλάβει τα όσα αποκαλύπτονται είναι μια πρώτη επιβεβαίωση της εγκυρότητας του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις πηγές μου καταγράφω στον πρόλογο του βιβλίου, ο οποίος αντί άλλου τίτλου παραθέτει τη ρήση του Διονυσίου Σολωμού ότι «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Ο πρόλογος δημοσιεύεται εδώ

 

 


Μακάριος Δρουσιώτης

12/11/2021