• Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Στήλες | Εν-Στάσεις

Έτσι είναι επειδή έτσι αποφάσισαν

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ Πολίτη για τη διαπλοκή του Γιώργου Λιλλήκα με εταιρείες που έχει οικονομικά συμφέροντα, είναι πλήρως τεκμηριωμένες. Παρόλο που η περίπτωση αποτελεί κλασικό παράδειγμα διαφθοράς, ουδείς συγκινείται. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, προφανώς καθ' υπόδειξη του προέδρου Παπαδόπουλου. Η κυβέρνηση παραβλέπει το σκάνδαλο και "βλέπει" εμμονή της εφημερίδας κατά του συγκεκριμένου υπουργού. Το ίδιο και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος "βλέπει" προσπάθεια φαγώματος του υπουργού του! Τα υπόλοιπα ΜΜΕ και δη τα Κανάλια που κηρύττουν για αρχές και αξίες, απλώς δεν βλέπουν τίποτα. Ή μάλλον κάνουν πως δεν βλέπουν, διότι σε άλλες περιπτώσεις, όταν "πρέπει", περνάνε τον κάμηλο από την τρύπα ενός βελονιού.

 

ΕΧΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΑ κλασική υπόθεση διαφθοράς, αλλά κανένας δεν βλέπει ούτε και λέγει τίποτα. Δηλαδή, εφαρμόζεται ο νόμος της σιωπής. Ποιοι εφαρμόζουν το νόμο της σιωπής; Μόνο οι συμμορίες! Μα είναι το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο μια συμμορία; Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Όμως χρησιμοποιεί μεθόδους της. Τι είναι αυτό που διασφαλίζει τη συνοχή μιας συμμορίας; Η κοινή ενοχή, η κοινή ευθύνη, η αλληλοεξάρτηση του ενός μέλους από τα όσα ξέρει για το άλλο.

 

ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΕΣ ΟΙ προσδοκίες εκείνων που επένδυαν στην... ευαισθησία του προέδρου, στην... ιδεολογία του ΑΚΕΛ, στην... προσήλωση των ΜΜΕ στην αλήθεια. Εάν έχει κάτι που συνδέει τη σημερινή κυβέρνηση, αυτό είναι μόνο η συναλλαγή. Γι αυτό ζούμε σε πολιτικό αλαλούμ. Το κάθε σκέλος της κυβέρνησης έχει τις δικές του προτεραιότητες και προσπαθεί να τις επιβάλει στο άλλο, αλλά πάντα με όρους συναλλαγής. Θα πάρεις εκείνο, θα μου δώσεις το άλλο. Θα σου δώσω το Κυπριακό θα μου δώσεις λόγο στους διορισμούς. Θα διατηρήσεις τον τάδε υπουργό θα δώσεις παράταση στον τάδε δικό μου υπάλληλο κ.ο.κ.

 

ΑΥΤΗ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΙΝΑΙ Η "αλλαγή", της οποίας ο Λιλληκάς μπόρεσε και έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων της σημερινής εξουσίας. Ο Χριστόφιας και ο Παπαδόπουλος, το ισχυρό δίδυμο στην κορυφή της εξουσίας, δεν έχει κανένα ουσιώδη λόγο να αποπέμψει τον Λιλλήκα. Η πολιτική ευθιξία είναι ψιλά γράμματα. Αν είχαν τέτοιες αρχές δεν θα συνέπρατταν σε αυτή την ιδεολογικοπολιτική αλχημεία που την ονόμασαν συμμαχία. Τον Λιλλήκα θα τον θυσίαζαν μόνο αν είχαν πολιτικό κόστος. Όμως, αυτό το ελέγχουν δια της σιωπής. Η πολιτική εξάρτηση και η αγορά φροντίζουν για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει.

 

ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ τι περιπλοκές θα υπήρχαν, εάν ο Παπαδόπουλος έπραττε όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά; Εάν διώξει κακήν κακώς τον Λιλλήκα και καταστρέψει την πολιτική του καριέρα, πώς θα ελέγξει τον πλούτο των πληροφοριών που έχει για την προεκλογική εκστρατεία, για τα παρασκήνια του δημοψηφίσματος, τις χρηματοδοτήσεις της καμπάνιας του "όχι" και τα τόσα άλλα ευαίσθητα στοιχεία που κατέχει; Ύστερα, μην ξεχνάτε ότι ο Παπαδόπουλος σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία. Γιατί να χάσει αυτό το εργαλείο που του αποδείχτηκε τόσο χρήσιμο; Από την άλλη, ο Χριστόφιας που μετράει τα κουκιά του και ελπίζει για το 2008 (μην ακούτε τι λέγει ότι καίγεται για λύση), γιατί να ζητήσει την παραίτηση Λιλλήκα; Η δυάδα, λοιπόν, αποφάσισε ότι δεν τρέχει τίποτα με το σκάνδαλο της SporTeam. Αποφάσισε, επίσης, ότι ο Πολίτης και αυτοί που τον διαβάζουν έχουν διαλείψεις και εμμονές. Κι επειδή έτσι έχουν αποφασίσει έτσι πρέπει να είναι. Δεν γίνεται διαφορετικά...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

09/03/2005