• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ντοκιματέρ | Δημοσιεύματα (Π.Α)

Η κατασκευασμένη "πραγματικότητα" της Κύπρου

Ο Μακάριος Δρουσιώτης είναι το ζωντανό υπόδειγμα της καλής, δημιουργικής, κριτικής, αξιόπιστης δημοσιογραφίας. Εκ Κύπρου ορμώμενος, δημοσιογράφος της καλής εφημερίδας "Πολίτης" και συγγραφέας πολλών πονημάτων που αναφέρονται στο Κυπριακό, ο Μακάριος ήρθε προχθές στην Αθήνα για να παρουσιάσει, σε εκδήλωση του περιοδικού "Μεταρρύθμιση", το ντοκυμαντέρ του με τίτλο "Το σχέδιο Ανάν: η περιρρέουσα ατμόσφαιρα".

 

Για να μας καταδείξει, δηλαδή, σε συνεχή διασταυρούμενη αντιπαράθεση, την παραποίηση των γεγονότων από τα κυπριακά ΜΜΕ κι εν συνεχεία από την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Όπως για παράδειγμα τον ισχυρισμό πως διακεκριμένοι Κύπριοι πολιτικοί "εξαγοράστηκαν" με 60 περίπου εκατ. δολάρια από τους Αμερικανούς για να συμμετέχουν στην εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο σχέδιο Ανάν - στην πραγματικότητα, όπως μας έδειξε ο Μακάριος, η "αποκάλυψη" βασίσθηκε σε έκθεση της εταιρείας Nathan, που κλήθηκε να αξιολογήσει την εκπόνηση των προγραμμάτων που χρηματοδότησε το Γραφείο Υπηρεσιών των Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS) κατά την περίοδο 1998-2004, συνολικού ύψους 60.5 εκατ. δολαρίων. Ένα μέρος της χρηματοδότησης, ύψους 6,4 εκατ. δολαρίων, που προερχόταν από το γραφείο UNOPS των Ηνωμένων Εθνών, αφορούσε 51 προγράμματα ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών φορέων για τον καρκίνο, το αλτσχάιμερ, το περιβάλλον και την παιδεία. Η εταιρεία Νathan στην αξιολόγησή της χρησιμοποίησε την πρακτική των συνεντεύξεων με διαμορφωτές της κοινής γνώμης - τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν επιλεκτικά στα κυπριακά ΜΜΕ ως "εξαγορασθέντες" από τις ΗΠΑ, ενώ και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά πως "όντως δόθηκε εξωτερική χρηματοδότηση με πολιτικά κίνητρα"!

 

Ο Μακάριος Δρουσιώτης στο ντοκυμαντέρ του παρουσίασε τα στοιχεία της έκθεσης (που υπάρχει εξάλλου στο Ίντερνετ), τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς και αποσπάσματα από τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που παράφραζαν τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Στην εκδήλωση -όπου παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης- μίλησαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, ο Μιχ. Παπαγιαννάκης, ο Ν. Μπίστης, ο (πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ) Τ. Χατζηδημητρίου και συντόνισε ο Ρ. Σωμερίτης, υπογραμμίζοντας άπαντες ότι η κατάσταση στο Κυπριακό σήμερα είναι "δυο χρόνια χειρότερη" από την εποχή του σχεδίου Ανάν.

 

Η ουσία της εκδήλωσης ήταν ωστόσο η μεθοδική δουλειά του Μακάριου Δρουσιώτη - μέσω της οποίας αποδομήθηκε η εικονική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Κύπρο για να απαξιωθεί, να σπιλωθεί και να συκοφαντηθεί η πλευρά εκείνη που υποστήριξε το "ναι" στο σχέδιο Ανάν.

 

"Καλή νύχτα και καλή τύχη" στα ελεύθερα μυαλά της Κύπρου.Δημοσιεύματα

Πουλίδου Χριστίνα - Αυγή

08/02/2006