• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ντοκιματέρ | Δημοσιεύματα (Π.Α)

Διαλόγου συνέχεια για την "Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα"

Απάντηση στη δήθεν απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο κ. Μ. Ιγνατίου επιχειρεί λοιπόν να απαντήσει στο άρθρο μου, που δημοσίευσε πρόσφατα η κυριακάτικη |Αυγή| στα "Eνθέματά" της (26.2.2006). Σ’ αυτό το άρθρο παρουσιάζω το βιβλίο και το ντοκυμαντέρ του Μακάριου Δρουσιώτη |Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα|^1^. Με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο, ο Δρουσιώτης προσάπτει στον Μ. Ιγνατίου ότι υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στο όργιο παραπληροφόρησης του κυπριακού λαού σχετικά με την δήθεν αμερικανική χρηματοδότηση προσωπικοτήτων που υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν.

 

Πριν μπούμε στην ουσία του θέματος, ας εξετάσουμε πώς ο κ. Ιγνατίου αντιλαμβάνεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία στην "Απάντησή" του. Αναφέρεται καταρχήν στην "αμαρτωλή κυπριακή Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών" (ΚΥΠ), στην οποία υπήρξε προϊστάμενος ο πατέρας μου. Ο κύριος Ιγνατίου δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ούτε πότε ο πατέρας μου υπήρξε προϊστάμενος της ΚΥΠ, ούτε κάτω από ποιες συνθήκες, για να δημιουργήσει προφανώς παραπλανητικές εντυπώσεις στον αναγνώστη.

 

Πράγματι, ο πατέρας μου υπήρξε προϊστάμενος της ΚΥΠ τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970 μέχρι το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου του 1974. Κατά την περίοδο αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τα ακροδεξιά στοιχεία της ΕΟΚΑ Β΄ που με βομβιστικές ενέργειες και πολιτικές απαγωγές και δολοφονίες "αγωνίζονταν" κατά του "φιλοκομμουνιστή" αρχιεπισκόπου Μακάριου, αλλά και το ίδιο το στράτευμά της (την Εθνική Φρουρά) το οποίο ήλεγχαν οι Έλληνες αξιωματικοί που τοποθετούσε η χούντα στα νευραλγικά του πόστα. Την εποχή εκείνη, η ΚΥΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή προγραμματισμένων προσπαθειών πραξικοπήματος που προηγήθηκαν της 15ης Ιουλίου, μέχρι που η χούντα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εντελώς φανερά την Εθνική Φρουρά για να ρίξει τον Μακάριο. Επακολούθησε η τουρκική εισβολή και η de facto διχοτόμηση της Κύπρου.

Ως ακραιφνής Έλλην Ορθόδοξος Χριστιανός, ο κ. Ιγνατίου με κατηγορεί λοιπόν για το προπατορικό αμάρτημα της αντίστασης στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄. Ομολογώ αυτό το αμάρτημα, αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι το αντιστασιακό πνεύμα μεταφέρεται δια των γονιδίων.

 

Τελευταία, η δημοσιογραφία του κ. Ιγνατίου, όταν δεν είναι αμιγής παραπληροφόρηση, είναι συχνά η δημοσιογραφία της σκιάς και του υπονοούμενου. Δεν χρειάζεται καν ο αναγνώστης να ανατρέξει στην |Περιρρέουσα ατμόσφαιρα| του Δρουσιώτη ή στη δική μου παρουσίασή της στην Αυγή για να το αντιληφθεί, διότι ο κ. Ιγνατίου εκθέτει ο ίδιος τον εαυτό του στη δήθεν "Απάντησή" του. Σχετικά με το θέμα των "χρηματοδοτήσεων", αναφέρει επί λέξει "πως δεν πρόκειται να κλείσει με το μονόπλευρο documentary, όπως ήταν ο στόχος του κ. Δρουσιώτη και αυτών από το εξωτερικό που τον χρηματοδότησαν". Ο κ. Ιγνατίου δεν θεωρεί αναγκαίο να αναφέρει ποιοι από το εξωτερικό χρηματοδότησαν το περίφημο ντοκυμαντέρ. Μήπως η CIA; Ωστόσο, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει και στο βιβλίο του και στο ντοκυμαντέρ ποιος τα χρηματοδότησε: Το ίδρυμα Fridrich-Ebert-Stiftung της Γερμανίας (με ένα ασήμαντο ποσό). Επειδή ως Έλλην-Ορθόδοξος ο κ. Ιγνατίου δυσκολεύεται προφανώς να αντιληφθεί τις πρακτικές μας στον χώρο της Αριστεράς, τον πληροφορούμε ότι εμείς συνηθίζουμε, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, ακόμη και οικονομικά όταν χρειάζεται. Δεν υιοθετούμε το ίδιο μοτίβο σκέψης με το δικό του που βασίζεται στους υποτιθέμενους "εσωτερικούς εχθρούς του έθνους" και τον παραπέμπουμε ενδεικτικά στο βιβλίο του Νίκου Πουλαντζά |Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός| (εκδ. Θεμέλιο) σε περίπτωση που θέλει να ενημερωθεί.

 

Σαν να μην έφτανε η απουσία κάθε ίχνους δεοντολογίας στη δημοσιογραφία του κ. Ιγνατίου που καταγγέλλει ο Δρουσιώτης, είχε και την απαίτηση να φιγουράρει στο ντοκυμαντέρ του για να δικαιολογηθεί. Αν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί τους οποίους καταγγέλλει ο Δρουσιώτης στο εν λόγω ντοκιμαντέρ εμφανίζονταν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ούτε δέκα ώρες ντοκυμαντέρ δεν θα αρκούσαν. Και για να πει τι ακριβώς ο κ. Ιγνατίου; Για να φλυαρεί ακατάπαυστα χωρίς να απαντά στην ουσία, όπως κάνει και στην "Απάντηση" του;

 

Μας πληροφορεί ο κ. Ιγνατίου, ότι συνεχίζει την έρευνά του σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων. Μελετά, λέει, έγγραφα, αποδείξεις, στοιχεία. Του ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας καλή επιτυχία. Αλλά διερωτόμαστε: Έτσι κάνει πάντα ο κ. Ιγνατίου: Πρώτα παραποιεί δηλώσεις και κατασκευάζει αναληθείς "πληροφορίες" και εκ των υστέρων κάνει την έρευνα; Και γιατί άραγε μας ανακοινώνει πως "εάν αναλάβει την διερεύνηση του θέματος διακομματική επιτροπή" θα παραδώσει όλα τα στοιχεία που θα αποκαλύψει η έρευνά του; Αν δεν αναλάβει τη διερεύνηση του θέματος διακομματική επιτροπή δεν θα καταθέσει τα στοιχεία του; Γνωρίζει ο κ. Ιγνατίου πως η πρόταση του "αρχινενέκου" Μιχάλη Παπαπέτρου για επίσημη διερεύνηση του όλου θέματος απερρίφθη από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μήπως ψάχνει λοιπόν δικαιολογίες, για να συνεχίσει να αφήνει υπονοούμενα και σκιές, χωρίς καμιά τεκμηρίωση; Αν έχει στοιχεία ας τα καταθέσει λοιπόν και ας αφήσει τις υπεκφυγές.

Ο κ. Ιγνατίου ισχυρίζεται ότι ό,τι μετέδωσε "ήταν η αλήθεια και μόνο η αλήθεια" και ότι μπορεί να το αποδείξει. Τι περιμένει λοιπόν; Γιατί δεν το κάνει; Ιδού τι μετέδωσε τηλεφωνικά στο MEGA Κύπρου :

 

"|Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι χρηματοδοτήθηκαν δικοινοτικά προγράμματα και παραδέχτηκε επίσης ότι είναι γνήσια η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας. Δημοσιογράφοι ζήτησαν τον κατάλογο με τα ονόματα αυτών που ενισχύθηκαν. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως δεν θα δώσει τη λίστα αυτών που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από την Ουάσιγκτον. Είπε επίσης ότι δεν θα δώσει ούτε τον κατάλογο αυτών που λειτούργησαν ως σύμβουλοι των Αμερικανών|"^2^.

 

Η μετάδοση αυτή έγινε το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2004. Υπάρχει λοιπόν αδημοσίευτη η μυστική λίστα ατόμων που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από την Ουάσιγκτον, την οποία μάλιστα οι Αμερικανοί αρνούνται να δημοσιεύσουν; Υπάρχει αδημοσίευτος κατάλογος ατόμων που "λειτούργησαν ως σύμβουλοι των Αμερικανών" Παραδέχθηκε ποτέ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρ. Μπάουτσερ, κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Οι σχετικές δηλώσεις του Μπάουτσερ δημοσιεύονται αυτούσιες στις σελίδες 47-48 του βιβλίου του Δρουσιώτη. Ο αναγνώστης μπορεί και μόνος του να κρίνει κατά πόσο ο κ. Ιγνατίου παραποίησε ή όχι τις δηλώσεις Μπάουτσερ.

 

Η "έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας", στην οποία αναφέρεται ο κ. Ιγνατίου, είναι η έκθεση αξιολόγησης της αμερικανικής βοήθειας στην Κύπρο από τον οίκο Nathan Associates. Αν ο κ. Ιγνατίου έκανε τον κόπο να διαβάσει την έκθεση, θα έβλεπε ότι οι κατάλογοι ονομάτων, τους οποίους οι Αμερικανοί αρνήθηκαν δήθεν να δώσουν στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία δεν ήταν καθόλου απόρρητη αφού ήταν δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλά από τα ονόματα που αναφέρονται εκεί και που, σύμφωνα με τον κ. Ιγνατίου, "λειτούργησαν ως σύμβουλοι των Αμερικανών", υπήρξαν πολέμιοι του σχεδίου Ανάν, όπως π.χ. ο επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

 

Επιπλέον, ο κ. Ιγνατίου παραλογίζεται: ζητά από τον Δρουσιώτη να ζητήσει από τον Μπάουτσερ να διαψεύσει τον Ιγνατίου. Οι σχετικές δηλώσεις του Μπάουτσερ είναι και βιντεογραφημένες στο ντοκυμαντέρ και δημοσιευμένες στο βιβλίο του Δρουσιώτη, όπως πέρασαν στα πρακτικά. Χρειάζεται φως το ηλίου φαεινότερο;

 

Την επομένη, στις 28 Οκτωβρίου ο κ. Ιγνατίου μετέδωσε από το ίδιο κανάλι τα εξής:

"|Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε απόψε τα εξής αναφορικά με αυτό το επιπλέον ποσό των 6,4 εκ. δολαρίων.| [...] |Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα μέρος του ποσού δόθηκε για δραστηριότητες, όπως είπε, ‘που πιστεύαμε ότι θα βοηθούσαν τους Κύπριους να αντιληφθούν καλύτερα τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των οργανισμών ή των ατόμων που ενισχύθηκαν από το ειδικό αυτό κονδύλι των 6,4 εκ. δολαρίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Να σημειώσουμε ότι δεν διευκρινίστηκε ακόμα εάν το ειδικό αυτό κονδύλι των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκε από το Κογκρέσο όπως συνέβη με όλα τα ποσά που δαπανήθηκαν στην Κύπρο μέχρι τον Απρίλιο του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega το κονδύλι αυτό δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή ή τη Γερουσία|"^3^.

 

Ο κ. Ιγνατίου αναφέρεται εδώ στα 6,4 εκ. δολάρια που δόθηκαν από τους Αμερικανούς μέσω της UNOPS σε μη κυβερνητικές τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές οργανώσεις. Όπως απέδειξε ο Δρουσιώτης, αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν κυρίως σε θέματα που ουδεμία σχέση είχαν με το σχέδιο Ανάν: από την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ μέχρι την ευημερία του κυπριακού γαϊδουριού! Αυτά τα χρήματα δεν τα διαχειρίσθηκαν μόνο οι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, αλλά και οι πολέμιοί του, συμπεριλαμβανομένων και των συζύγων δύο "πρωτονοτάριων" του Τ. Παπαδόπουλου. Απέδειξε επίσης ότι αυτό το κονδύλι δεν είναι καθόλου "επιπλέον", όπως ισχυρίζεται ο κ. Ιγνατίου, αλλά μέρος της συνολικής βοήθειας των Αμερικανών στην Κύπρο από το 1998 μέχρι το 2004, ύψους 60,4 εκ. δολαρίων. Κανείς Αμερικανός αξιωματούχος δεν ισχυρίστηκε ότι αυτό το κονδύλι είναι "επιπλέον". Μόνο ο κ. Λ. Παπαντωνίου στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Στέϊτ Ντιπάρτμεν της 27ης Οκτωβρίου 2004 υπέβαλε στον Μπάουτσερ ότι πρόκειται για ένα επιπλέον κονδύλι, που μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για τη δωροδοκία προσωπικοτήτων για να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Παπαντωνίου εισήγαγε στην πολιτική επικαιρότητα το δήθεν επιπλέον κονδύλι των 6,4 εκατομμυρίων.

 

Πώς λοιπόν, κύριε Ιγνατίου, να εγκριθεί ένα "επιπλέον κονδύλι" από τη Βουλή ή τη Γερουσία όταν δεν υπάρχει; Ποια ονόματα οργανισμών ή ατόμων να δοθούν στη δημοσιότητα, όταν αυτά τα ονόματα ήταν ήδη δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο, στην έκθεση των Nathan Associates, και δεν υπήρξαν ποτέ απόρρητα;

 

Ο κ. Ιγνατίου, γράφει στην "Απάντησή" του τα εξής: "Υπήρχε ενημέρωση από τότε για όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, και αναφέρομαι στο θέμα των 'ενισχύσεων' από ξένες κυβερνήσεις, όχι από την UNOPS και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών".

 

Γιατί τότε αντί να αποκαλύψει αυτές τις "ενισχύσεις", "αποκαλύπτει" τα ήδη γνωστά και δημοσιευμένα 6,4 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων ούτε ένα δολάριο δεν έχει δαπανηθεί για να διαφημιστεί το σχέδιο Ανάν (δαπανήθηκαν λίγες χιλιάδες μόνο για σκοπούς αντικειμενικής, απλοποιημένης παρουσίασής του);

 

Αντί λοιπόν ο κ. Ιγνατίου να μας κατηγορεί για "λιβελογράφημα" και να υπόσχεται ότι θα καταθέσει τα στοιχεία του γενικώς και αορίστως, τον προκαλούμε να αφήσει τα "θα", τα "εάν" και τα "εφόσον" και να απαντήσει στις πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες του Μ. Δρουσιώτη, οι οποίες δεν έχουν πείσει μόνο εμένα αλλά κάθε αντικειμενικό κριτή που έτυχε να διαβάσει το βιβλίο του Δρουσιώτη ή να δει το ντοκυμαντέρ του. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

 

Κανείς δεν προσπαθεί να "εξοντώσει" τον κ. Ιγνατίου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Αντιθέτως, προσωπικά πιστεύω ότι μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρξε ένας καλός δημοσιογράφος. Το πρόβλημα είναι ότι ενός ψέματος μύρια έπονται. Αν θέλει να διαφυλάξει το κύρος του, ας απολογηθεί για τα λάθη του, τα οποία είχαν φρικτές πολιτικές συνέπειες στην Κύπρο διότι ενίσχυσαν τον μακαρθισμό στην παπαδοπούλεια, κυπριακή εκδοχή του.

 

Ο Μ. Δρουσιώτης βραβεύθηκε προσφάτως από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ενώ σκηνές από το ντοκυμαντέρ του προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση της Αυστρίας και μεταδόθηκαν στη Γερμανία και την Ελβετία. Στην Κύπρο, τα κανάλια προτίμησαν να το αγνοήσουν. Κυκλοφορεί στα περίπτερα και από χέρι σε χέρι, αλλά βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του Δρουσιώτη (www.makarios.eu). Αντί ο κ. Ιγνατίου να σπεύσει να καταγγείλει και τα γερμανόφωνα κανάλια για "λιβελογράφημα", όπως κατήγγειλε το άρθρο μου, θα μπορούσε να πείσει το κανάλι στο οποίο εργάζεται να προβάλει το ντοκυμαντέρ και να το σχολιάσει ο ίδιος μαζί με τον Δρουσιώτη. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρώτο να απολογηθεί με τρόπο που να πείθει και να διαφυλάττει το κύρος του. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή δημοσιογραφία και τη δημοκρατία γενικότερα. Όσα κακά και να έχουν οι Κύπριοι, έχουν κι ένα καλό: συγχωρούν.

 

Η φούσκα των "χρηματοδοτήσεων" έσκασε, αλλά ο μακαρθισμός στην Κύπρο έμεινε. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση και οι ομιλητικοί της δημοσιοπαπαγράφοι (δεν εννοώ τον κ. Ιγνατίου) εμπαίζουν τον κυπριακό λαό σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Παπαδόπουλου-Ανάν στο Παρίσι. Πλην της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων, όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία τίποτα άλλο δεν περιλαμβάνει εκτός από τη δημιουργία κάποιων τεχνικών επιτροπών (διαχείριση λυμάτων, υγεία κ.λπ.) που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία του Κυπριακού. Εκτός βέβαια κι αν η "ουσία του Κυπριακού" περιορίζεται πλέον στα "αντι-ιμπεριαλιστικά" περιττώματα του περήφανου κυπριακού λαού και την ασιατική γρίπη των πτηνών, ή, γενικότερα, σε σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες της διχοτομημένης Κύπρου που "εγγυάται" ο τουρκικός στρατός!

 

1. Μακάριος Δρουσιώτης, |Περιρρέουσα ατμόσφαιρα|, εκδ. ΙΚΜΕ, Λευκωσία, 2005.

2. |Στο ίδιο|, σ. 21, από την τηλεόραση του MEGA, 27.10.2004.

3. |Στο ίδιο|, σ.. 20, από την τηλεόραση του MEGA, 28.10.2004. Δημοσιεύματα

Σταύρος Τομπάζος - εφημερίδα Αυγή

02/04/2006