• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ντοκιματέρ | Δημοσιεύματα (Π.Α)

Δημοσιογραφία του ψεύδους

Στις 11 Νοεμβρίου ο Μακάριος Δρουσιώτης παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ διαρκείας 40 λεπτών, με τίτλο "Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα" - παρμένο από τη γνωστή δήλωση του κ. Παπαδοπούλου. Η ταινία καταπιάνεται με την πολύκροτη υπόθεση της δήθεν χρηματοδότησης Κυπρίων από τις ΗΠΑ την περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν. Είναι η γνωστή γελοία ιστορία που εξελίχθηκε τον Οκτώβριο του 2004, στην οποία είχαν πρωταγωνιστήσει ο πρόεδρος του κράτους, τα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου και δύο δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ζωντανό ντοκουμέντο, το οποίο αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πρόεδρος, τα ΜΜΕ και ορισμένοι πολιτικοί ουσιαστικά σκάρωσαν μια φανταστική ιστορία σπιλώνοντας πολιτικούς αντιπάλους τους και απλούς πολίτες αυτής της χώρας. Ήταν τόσο πειστική η εργασία του Δρουσιώτη που οι τρεις παρόντες μη Κύπριοι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, δύο Ελλαδίτες και ένας Γερμανός, δήλωσαν πως συγκλονίστηκαν από αυτά που είδαν. Μάλιστα οι δύο δεν προχώρησαν να κάμουν τις 15λεπτες ομιλίες που είχαν ετοιμάσει αλλά χρησιμοποίησαν το χρόνο που είχαν για να σχολιάσουν τη φρικτή εικόνα που παρουσίασε η ταινία.

 

Δεν θα σχολιάσω σήμερα το ρόλο του προέδρου ή των πολιτικών του συμμάχων σ΄ αυτή την υπόθεση. Εκείνο που προσωπικά με ενόχλησε περισσότερο είναι η βρόμικη στάση των ΜΜΕ και ιδίως των τηλεοπτικών καναλιών. Παρόλο που ζήσαμε τα γεγονότα, η ζωντανή αναπαράσταση όσων συνέβησαν εκείνες τις μέρες, συνοδευόμενη από την προβολή των παρανοϊκών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών και την ταυτόχρονη παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων, έδειξε ότι όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε εκείνες τις μέρες ήταν ένα ελάχιστο μέρος της πραγματικότητας. Στη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας και παρουσίαση μιας εντελώς ψεύτικης εικόνας πρωταγωνίστησαν δύο δημοσιογράφοι που ζουν στη Ν. Υόρκη, οι Λ. Παπαντωνίου και Μ. Ιγνατίου. Ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, στη διαχείριση του οποίου συμμετείχε και η κυβέρνηση, παρουσιάστηκε ως δήθεν χρηματοδότηση για "εξαγορά συνειδήσεων". Μάλιστα, στο αποκορύφωμα της υστερίας που επικράτησε, σερβιρίστηκε ως συγκλονιστική αποκάλυψη ένα σκέτο ψέμα, ότι τάχα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρ. Μπάουτσερ είχε παραδεχθεί πως οι ΗΠΑ ξόδεψαν χρήματα για να εξαγοράσουν ψήφους υπέρ του σχεδίου! Από την προβολή των σχετικών αποσπασμάτων των δηλώσεων του κ. Μπάουτσερ στην ταινία του Δρουσιώτη, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δύο πιο πάνω δημοσιογράφοι προχώρησαν σε μια αδίστακτη παραποίηση της αλήθειας και παρουσίασαν στην κοινή γνώμη μια κατασκευασμένη ιστορία, συμβάλλοντας έτσι σε μια ανέντιμη εκστρατεία σπίλωσης και κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης στην Κύπρο. Τη σκυτάλη παρέλαβαν εδώ τα τηλεοπτικά κανάλια που οργίασαν κυριολεκτικά για αρκετές μέρες, παρουσιάζοντας ένα μέρος των πολιτικών της Κύπρου, περιλαμβανομένων και στελεχών του ΑΚΕΛ, όπως η κ. Ελένη Μαύρου, ως "πληρωμένους πράκτορες των Αμερικανών".

 

Αυτή η ελεεινή ιστορία δεν είναι φυσικά το μόνο παράδειγμα του πώς ασκείται η δημοσιογραφία στην Κύπρο. Στα 45 χρόνια της ιστορίας αυτού του κράτους ο Τύπος έπαιξε το δεύτερο σημαντικότερο ρόλο για να φτάσει η Κύπρος στη σημερινή διχοτομική κατάσταση. Ένας Τύπος ασπόνδυλος και δουλικός, που όχι μόνο ανέχτηκε, αλλά ουσιαστικά συμμετείχε, κάλυπτε και υποβοηθούσε την εξουσία στη διάπραξη όλων εκείνων των εγκληματικών λαθών που άρχισαν σχεδόν αμέσως με τη γέννηση του κράτους και που το οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι 45 χρόνια μετά αντί να υπάρξει κάποια πρόοδος, στην πραγματικότητα έχουμε οπισθοδρόμηση. Και για να είμαστε δίκαιοι τη μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό έχει η κυβέρνηση Κληρίδη, η οποία κατάφερε να παραδώσει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στα πιο ακατάλληλα χέρια, όταν προχώρησε στη χορήγηση των αδειών της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης. Το ότι η πολιτική παράταξη που διέπραξε αυτό το έγκλημα είναι σήμερα το μεγαλύτερο θύμα των καναλιών του ψεύδους και της διαστρέβλωσης είναι ίσως η δίκαιη τιμωρία της.

 

Του Λουκά Γ. Χαραλάμπους

Οικονομολόγος-Πολιτικός αναλυτήςΔημοσιεύματα

Πολίτης

20/11/2005