• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ντοκιματέρ | Δημοσιεύματα (Π.Α)

Εικονική πραγματικότητα

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκα στο Συνεδριακό Κέντρο και στην εκδήλωση του Μακάριου Δρουσιώτη για την «Περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την κατασκευασμένη πραγματικότητα»  - μια αναδρομή στην τηλεοπτική κάλυψη (πέρσι τέτοιο καιρό) της υπόθεσης «χρηματισμού» δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων opinion leaders από «ξένα κέντρα» για στήριξη του σχεδίου Ανάν πριν το δημοψήφισμα. Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 40λεπτο ντοκιμαντέρ (δουλειά του ίδιου του δημοσιογράφου-συγγραφέα που αποσπά δικαίως τον τίτλο του «Κύπριου Μάικλ Μουρ»!) που παρουσίαζε την ευκολία με την οποία τα –ιδιωτικά κυρίως- κανάλια «κατασπάραξαν» πρόσωπα, κόμματα και ιδεολογίες σε μια πρωτοφανή, ανελέητη και σκανδαλωδώς μονόπλευρη επίθεση κατά «ύποπτων για αντι-κυπριακές ενέργειες ετοιχείων» που θα ζήλευε ακόμα κι ο μακαρίτης ο Μακάρθι!

 

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό highlight από δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: Ο Παύλος Μυλωνάς διαλαλεί την –αποκλειστική- αποκάλυψη ενός «απόρρητου εγγράφου» των Αμερικανών που κατέγραφε «αυτούς που τα πήραν». Σε τηλεφωνική η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου (που περιλαμβανόταν στη «λίστα») του επισήμαινε ότι όχι μόνο ο κατάλογος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι καν απόρρητος αφού βρίσκεται στην ιστοσελίδα της UNOPS! Ο παρουσιαστής προσπαθεί να το «σώσει» λέγοντας ότι «δεν γνωρίζαμε κάτι τέτοιο». Και δίπλα του ακριβώς σε «παράθυρο», πλάνο με συντάκτη του καναλιού να «κατεβάζει» το ίδιο έγγραφο από το internet!!! Περιττό να σας πω ότι στην αίθουσα έπεσε περισσότερο γέλιο απ’ ότι στο τελευταίο επεισόδιο του «Παραπέντε»!

 

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, μίλησαν η Μαρία Χούκλη και ένας εμβρόντητος Στέλιος Κούλογλου (από το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα») που ομολόγησε πως «δεν είχε ιδέα για το τι πραγματικά συνέβαινε με την υπόθεση» – για την οποία φυσικά είχε ακούσει (ή διαβάσει) στην Ελλάδα.

 

Το γεγονός πάντως που εμμέσως δικαίωνε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν η... κραυγαλέα απουσία των τηλεοπτικών καναλιών από την αίθουσα. Βέβαια, θα πείτε γιατί να καλύψουν μια εκδήλωση που μάλλον δεν τα τιμά. Θα σας απαντούσα κάτι σχετικά με «πλουραλισμό» και «αντικειμενική ενημέρωση» αλλά αφήστε το καλύτερα. Αν η εκδήλωση ήταν κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία και μοίραζαν σερβιέτες ή μάσκαρες, τότε θα ήταν όλα εκεί για να μας «ενημερώσουν»...Δημοσιεύματα

Μαρίνος Νομικός

Φιλελεύθερος

19/11/2005