• Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ντοκιματέρ | Δημοσιεύματα (Π.Α)

Η "αμερικανική επιχείρηση εξαγοράς" του "ναι" - και τα παραλειπόμενά της...

Πριν από λίγους μήνες στην Κύπρο, τα ΜΜΕ πρόβαλαν ως "είδηση-βόμβα" την "αποκάλυψη" που προέκυψε από "δημοσιογραφική έρευνα" και που συνοδεύτηκε από τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου - πως "έγινε εξαγορά συνειδήσεων" στην περίοδο του δημοψηφίσματος Ανάν. Κατά τα ρεπορτάζ "οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι δαπάνησαν 60 εκατομμύρια δολλάρια αλλά απέτυχαν" και ότι υπήρξε "ένα καλοστημένο σχέδιο" όπως προκύπτει από μια "άκρως απόρρητη έκθεση της εταιρείας Nathan Associates", βάσει του οποίου ορισμένοι διακεκριμένοι "διαμορφωτές της κοινής γνώμης εμφανίζονται να συνεργάσθηκαν με τους Αμερικανούς για την προώθηση του σχεδίου Ανάν". "Πακτωλός δολαρίων" δαπανήθηκαν σ' αυτό τον σχεδιασμό, ενώ "σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή της Ουάσιγκτων διαπιστώθηκε ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύθηκαν λάθος ανθρώπους".

 

Ο καταιγισμός αυτών των εντυπώσεων, όπως προέκυψε από μια τεκμηριωμένη έρευνα του Κύπριου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη που κατεγράφη σε ντοκιμαντέρ και παρουσιάσθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα (σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό "Μεταρρύθμιση"), βασίσθηκε σε παραποιημένα στοιχεία. Ειδικότερα, κατά την έρευνα Δρουσιώτη αποκαλύπτεται ότι στην εξαετία 1998-2004 οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν ένα δικοινοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 60 εκ. δολαρίων, τη διαχείριση του οποίου ανέθεσαν στο Γραφείο Υπηρεσίας Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS). Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη χρηματοδότηση (με 23 εκ. δολάρια) του ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Λευκωσίας (για τη συντήρηση μνημείων και τεμενών), με 4.9 εκ. δολάρια προγράμματος για την υγιεινή των ζώων, με 1.6 εκ. δολ. προγράμματος για τη δημόσια υγεία, με 3.7 εκ. δολ. προγράμματος για το περιβάλλον, με 5 εκ. δολ. για την παιδεία και τον πολιτισμό, με 2.7 εκ. δολ. για τη διοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, με 1.3 εκ. δολ. την οικονομική ανάπτυξη, με 1 εκ. δολ. την επικοινωνία και με 0.5 εκ. δολ. την υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο (για την ανακαίνιση του γραφείου όπου θα γίνονταν οι συνομιλίες, τη μετάφραση του σχεδίου Ανάν, την πληρωμή της επιτροπής για την επιλογή της σημαίας και του εθνικού ύμνου του νέου κράτους). Κατά τη διεξοδική ανάλυση των κονδυλίων, ο Μακάριος Δρουσιώτης αποκαλύπτει ότι από τον "πακτωλό" των 60 εκ. δολαρίων, τελικά μόνον 30.000 δολάρια είχαν σχέση με το σχέδιο Ανάν - αυτό το ποσό δαπανήθηκε για την έκδοση ενός χάρτη της χώρας όπως θα διαμορφωνόταν μετά από τη λύση και ένα φυλλάδιο με τα πλεονεκτήματα της λύσης που προσέφερε το σχέδιο Ανάν.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εν συνεχεία από την ανεξάρτητη εταιρεία Nathan Associates να αξιολογήσει τα αποτελέσματα αυτού του 6ετούς προγράμματος και η εταιρεία, στην "άκρως απόρρητη έκθεσή" της που είχε καταχωρηθεί ... στο Ίντερνετ, διαπίστωσε ότι ορισμένα προγράμματα έτυχαν κακής υλοποίησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ένα κονδύλι 6.4 εκ. δολ. χρηματοδότησε τα προγράμματα 51 ελληνοκυπριακών και 26 τουρκοκυπριακών Μη Κυβερνητικών οργανώσεων για θέματα που αφορούσαν κυρίως τον καρκίνο, το αλτσχάιμερ, το ΑIDS, τη δυσλεξία, τον διαβήτη. Παραλήπτες αυτών των κονδυλίων, μεταξύ άλλων υπήρξαν η "κίνηση για τα Δικαιώματα των Ασθενών" (που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κ. Τ. Τζιωνή, διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου), ενώ στο πρόγραμμα "οι γυναίκες προσπαθούν για την ειρήνη" εργάστηκε η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Λιλλήκα και το πρόγραμμα αξιολογήθηκε με τη χαμηλότερη βαθμολογία...

 

Σπίλωση υπολήψεων

 

Στη διαδικασία της αξιολόγησης η εταιρεία Nathan Associates πήρε μια σειρά συνεντεύξεων με διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους οποίους κάλεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις του τύπου "πώς μάθατε για το δικοινοτικό πρόγραμμα, πώς εφαρμόζει η UNOPS το δικοινοτικό πρόγραμμα, αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν ποια πράγματα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει;" κ.λπ. Στη διαδικασία αξιολόγησης, η εταιρεία κάλεσε για συνέντευξη μεταξύ άλλων την κ. Κ. Κληρίδη (βουλευτή του ΔΗΣΥ), την κ. Ελ. Μαύρου (βουλευτή του ΑΚΕΛ), τον κ. Τ. Χατζηδημητρίου (πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ), τον κ. Μιχ. Παπαπέτρου (πρόεδρο σήμερα των Ενωμένων Δημοκρατών), τον δήμαρχο Λευκωσίας Λ. Δημητριάδη τον τουρκοκύπριο Αλί Ερέλ, την αρχισυντάκτρια του "Φιλελεύθερου" Ανδρ. Ταραμουντά, τον Επίσκοπο Κύκκου (και βασικό υποστηρικτή του "όχι") κ.ά.

 

Κατά τα σχετικά ρεπορτάζ εκείνων των ημερών όμως, "οι Αμερικανοί περνούσαν από κόσκινο τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους υπέβαλαν σε συνεντεύξεις για να διεκπεραιώσουν το έργο αποδοχής του σχεδίου Ανάν"... Στην τακτική ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά - μολονότι τα ονόματα υπάρχουν στην έκθεση της Nathan Associates. Η απάντηση αυτή μεταφέρθηκε στα κυπριακά ΜΜΕ ως εξής: "ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως δεν θα δώσει τη λίστα όσων ενισχύθηκαν οικονομικά από τις ΗΠΑ, ούτε τη λίστα όσων λειτούργησαν ως σύμβουλοι των Αμερικανών". Η "πληροφορία" αυτή δέχθηκε στη συνέχεια την επεξεργασία του πολιτικού διαλόγου, με αποτέλεσμα να λέγεται σε τηλεοπτική εκπομπή πως "κάποιοι πήγαιναν στην αμερικανική πρεσβεία, έκαναν αίτηση, έδιναν συνέντευξη, έπαιρναν τα λεφτά, τα 30 αργύρια του Ιούδα"... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιδρώντας μίλησε για "γελοίες και αβάσιμες κατηγορίες", ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωνε πως "είναι ξεκάθαρο. Υπήρξε εξωτερική χρηματοδότηση με πολιτικά κίνητρα"...

 

Η ιστορία της "εξαγοράς" λάσπωσε και σπίλωσε ορισμένους ανθρώπους κι εν συνεχεία ξεφούσκωσε - για να παραμείνει ως "υπαινιγμός". Το μέγα θέμα που προκύπτει όμως από την έρευνα Δρουσιώτη είναι η διαπίστωση, πως η Κυπριακή Πολιτεία δεν διαθέτει τις δικλίδες ασφαλείας που να αποτρέπει την παραπληροφόρηση - αντίθετα, φαίνεται να διαθέτει τους αγωγούς τροφοδότησής της.



Δημοσιεύματα

Πουλίδου Χριστίνα - Αυγή

12/02/2006