Γεύση ... ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
* Οι Κύπριοι δικαιούνται να είναι περήφανοι για την ευαισθησία που επιδεικνύουν στην προστασία των δασών. Οι πολίτες είναι πειθαρχημένοι στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή των δασικών πυρκαγιών, ενώ το Τμήμα Δασών είναι άξιο συγχαρητηρίων για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε όλα τα δάση υπάρχουν δρόμοι για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση πυροσβεστικών μέσων. Στα πιο ψηλά σημεία υπάρχουν παρατηρητήρια τα οποία είναι επανδρωμένα καθ' όλο το 24ωρο. Πυροσβεστικά οχήματα και εκσκαφείς βρίσκονται διασκορπισμένα σε κεντρικά σημεία και έτοιμα να επέμβουν μόλις ξεσπάσει πυρκαγιά. Και από φέτος, δύο ρωσικά ελικόπτερα Καμόφ, εξοπλισμένα με μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών, βρίσκονται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Πάφου.
* Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός, ότι από το 1974, όταν κάηκε το δάσος της Πάφου από τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας (μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τη φωτιά την έβαλαν οι πραξικοπηματίες για να κάψουν τους αντιστασιακούς που διέφυγαν στο δάσος), δεν είχαμε μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή της Κύπρου. Κάηκε, βεβαίως, ο Πενταδάκτυλος το 1996, αλλά αυτό συνέβη σε περιοχή που δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ολες οι άλλες πυρκαγιές ξέσπασαν σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές και κατέκαυσαν κυρίως άγρια βλάστηση.
* Ωστόσο, παρά την άρτια οργάνωση του Τμήματος Δασών και τα ψηλά αποθέματα ευσυνειδησίας του κοινού, άρχισαν να διαφαίνονται τάσεις προς την καταστροφή. Τα ιδιωτικά δάση γίνονται οικόπεδα. Οι κατοικημένες περιοχές περισφίγγουν όλο και περισσότερο τα δάση και δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες, που όσα προληπτικά μέτρα κι αν λαμβάνονται θα είναι πάντα ελλιπή για να μας προστατεύουν από τις καταστροφές. Οι άνθρωποι επεμβαίνουν όλο και περισσότερο και ανατρέπουν τις ισορροπίες που μόνη της η φύση έχει ρυθμίσει, για να συντηρείται και να αυτοπροστατεύεται.
* Οπως κακή ώρα συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όπου κινδύνευσε να καταστραφεί το δάσος του Τροόδους, από πυρκαγιά που προκλήθηκε στην περιοχή Αγιος Νικόλαος της Κακοπετριάς, από σπινθήρα ηλεκτρικού εργαλείου, σε ανεγειρόμενη οικοδομή, κοντά σε δασώδη περιοχή. Η Κακοπετριά είναι ένα θέρετρο στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Από εκεί αρχίζει ένα από τα πιο πυκνά δάση της Κύπρου, που κυκλώνει ολόκληρη την οροσειρά και αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα του νησιού. Αν καμιά φορά χαθεί το δάσος του Τροόδους, πραγματικά το νησί θα πάθει ασφυξία.
* Ευτυχώς υπήρξε για άλλη μια φορά έγκαιρη η επέμβαση του Τμήματος Δασών και η φωτιά ανακόπηκε λίγα μέτρα πριν μπει στο δάσος. Κι όπως αποφάνθηκαν εκ των υστέρων οι ειδικοί, αν ξεπεταγόταν στο δάσος, η μορφολογία του εδάφους και οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες, που η φωτιά θα έφτανε μέχρι την κορυφή του Τροόδους. Για πόσο καιρό, όμως, οι συμπτώσεις και η τύχη θα σώζουν τα δάση από την καταστροφή; Οσα πυροσβεστικά μέσα κι αν αποκτήσουμε, όσα προληπτικά μέτρα κι αν πάρουμε, θα είναι πάντοτε λίγα για να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη απερισκεψία.
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
13/06/2001