• Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Τίποτα δεν άλλαξε στο φράγμα του Κούρη

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που ο Μακάριος Δρουσιώτης έφερε στην επιφάνεια το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο χωριό Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού, για τις «ανάγκες» ενός παράνομου ιχθυοτροφείου και, παρά και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει εκεί

 

Παρά τις διάφορες έρευνες που έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς από διάφορες αρχές, πέρα από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καμία άλλη έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμά τους. Ο «Π» ήταν το πρώτο μέσο που ανέδειξε το θέμα και ακολούθως το σκάνδαλο έφτασε μέχρι και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, την Αρχή κατά της Διαφθοράς αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο…για έρευνες.  

 

Με νέο video που ανήρτησε χθες ο δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Volt Μακάριος Δρουσιώτης, διαφαίνεται ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά, το περιβαλλοντικό έγκλημα με την εκτροπή νερού του ποταμού πριν τον φράκτη του Σαϊττά, συνεχίζεται κανονικά. Εκ των πραγμάτων, παρόλες τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα ρίξουν φως στο θέμα και θα προχωρήσουν σε άρση των παρανομιών, τίποτα δεν έχει γίνει, με το ιχθυοτροφείο να συνεχίζει να λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την παράνομη εκτροπή νερού και το μπάζωμα του ποταμού, αλλά και για τις αυθαίρετες επεμβάσεις και ανέγερση υποστατικών σε κρατική γη. 

 

Τι δείχνει το νέο video

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο νέο video διάρκειας τεσσάρων λεπτών, η εκτροπή του νερού από τον παραπόταμο του Κούρη συνεχίζεται κανονικά. Οι αγωγοί που έχουν εγκατασταθεί παράνομα και χωρίς μετρητές, μέσα στην κοίτη του ποταμού, ακόμα και σήμερα εκτρέπουν το νερό προς την εν λόγω επιχείρηση που βρίσκεται σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά. Το μόνο νερό που «αφήνεται» να πηγαίνει στον φράκτη του Σαϊττά είναι μόνο όσο περνά μέσα από τις χαραμάδες της παράνομης ξύλινης κατασκευής. Εκ των πραγμάτων, μεγάλο μέρος του ποταμού έχει ξεραθεί ήδη, ενώ η στάθμη του νερού στο φράγμα Σαϊττά έχει μειωθεί αισθητά και είναι θέμα χρόνου η ξηρασία του. Επίσης, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού, το φράγμα τίθεται σε αχρηστία για θέματα πυρόσβεσης, αφού είναι αδύνατο να γίνει άντληση νερού υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

 

Οι έρευνες

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις παράλληλες μεγάλες έρευνες. Αρχικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία ετοίμασε τον Δεκέμβρη του 2023 ειδική έκθεση για το θέμα, όπου αναφέρεται σε όργιο παρανομιών που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή και σχετίζονται με την εν λόγω επιχείρηση. Σημειώνεται πως τα όσα εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία αφορούν δύο τουλάχιστον υπουργεία (Γεωργίας και Εσωτερικών), το Υφυπουργείο Τουρισμού καθώς και άλλα οκτώ τμήματα του κράτους και την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. 

 

Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής, προχώρησε στον διορισμό τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής με σκοπό τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας σχετικά με όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν γύρω από την υπόθεση. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής παραμένει άγνωστο, αφού έξι μήνες μετά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά στο αποτέλεσμα που έχει προκύψει. Την ίδια ώρα, παρά τα δικαστικά μέτρα στα οποία έχουν προβεί κάποιες υπηρεσίες (Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού), ακόμα δεν έχει υπάρξει άρση των παρανομιών. Σημειώνεται πως στους όρους εντολής της εν λόγω έρευνας υπήρχε χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για ολοκλήρωσή της. 

 

Η τρίτη έρευνα γίνεται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Η αρχή αυτεπάγγελτα ασχολήθηκε με το θέμα και προχώρησε στις 30/11/2023 στον διορισμό του πρώην προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Νίκου Γιαπανά, ως λειτουργού επιθεώρησης για τη διεξαγωγή έρευνας.

 

Ο «Π» προσπάθησε να έχει τη θέση των αρμοδίων, αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής. Μοναδική απάντηση που λάβαμε ήταν από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, αφού, όπως είπε, «τρέχουν άλλες έρευνες», θυμίζοντας παράλληλα ότι η περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε δεν είχε γίνει δεκτή.


Γιάννης Πάζουρος

Πολίτης

05/06/2024