Τρεις δεξιοί υποψήφιοι για μια θέση υπερκομματική
ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΗ και πιο ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας διανύει την περίοδο αυτή η Κύπρος. Σχεδόν ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δεν έχει ακόμη φουντώσει. Αλλά, πώς να πάρουν φωτιά τα προεκλογικά, αφού τα πράγματα είναι τόσο μπερδεμένα; Ο Κληρίδης ξανά υποψήφιος με αντίπαλο τον πιο στενό του συνεργάτη Αλέκο Μαρκίδη. Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να στηρίξει τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, αλλά τον εγκατέλειψε και στράφηκε στον Κληρίδη. Και το ΑΚΕΛ επέλεξε για υποψήφιό του έναν καθαρόαιμο δεξιό.
Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά το 1993, με τη δημόσια δέσμευση ότι θα κυβερνούσε μόνο για μία πενταετία, αναθεώρησε την άποψή του και το 1998, ελέω S-300, διεκδίκησε ξανά και κέρδισε τις εκλογές. Κανείς, όμως, δεν πίστευε ότι θα αποτολμούσε στα 83 του χρόνια να ζητήσει ανανέωση της εντολής. Το κάνει, λέγει, αποκλειστικά και μόνο για το Κυπριακό και μόνο για 16 μήνες. Υστερα από την εμπειρία του παρελθόντος κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιος για τις προθέσεις του Κληρίδη. Το πιο πιθανό είναι πως όσο τον κρατάνε τα πόδια του θα κρατάει κι αυτός την εξουσία.
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ, η ραχοκοκαλιά της πολιτικής Κληρίδη στο Κυπριακό, έκανε την έκπληξη διαψεύδοντας τους πάντες. Κατέρχεται στις εκλογές για ένα γινάτι, ως αντίπαλος του Κληρίδη. Την ίδια στιγμή οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο Κυπριακό. Ετσι, το πρωί θα συνεργάζονται στις συνομιλίες και το βράδυ στα κανάλια θα αντιμάχονται ο ένας τον άλλον προς άγραν ψήφων! Για την ακρίβεια, ο Μαρκίδης θα αντιμάχεται με τους εκπροσώπους του Κληρίδη, αφού ο ίδιος, όπως ανακοίνωσε, δεν θα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία. Αν και ύστερα από όλα αυτά τίποτα δεν αποκλείεται, αφού το είπα-ξείπα διατίθεται ατελώς στην Κύπρο.
Ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο τρίτος κατά σειράν δεξιός υποψήφιος, είναι κι αυτός πνευματικό τέκνο του Κληρίδη. Μαζί ως δικηγόροι στην ΕΟΚΑ, συνεργάτες τη δεκαετία του 1960 και συνιδρυτές με τον Γιωρκάτζη του Ενιαίου Κόμματος των εθνικοφρόνων, το 1969. Το 1974 ο Παπαδόπουλος συμμετείχε υπό τον Κληρίδη στη διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού στις συνομιλίες της Γενεύης. Κι όταν ο τελευταίος βαλλόταν για το ότι «συνέργησε στον εξοστρακισμό του Μακαρίου», ο Παπαδόπουλος στάθηκε δίπλα του και τον εξυμνούσε στη Βουλή, λέγοντας το ιστορικό «παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος». Μέχρι που οι δρόμοι τους χώρισαν, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πήραν διαζύγιο ο Κληρίδης με τον Μαρκίδη...
ΑΥΤΟΙ, ΛΟΙΠΟΝ, είναι οι τρεις κύριοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, εκ των οποίων βεβαίως μόνο ο ένας μπορεί να είναι ο νικητής. Τρεις πολιτικοί με διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, αλλά όλοι από τον ίδιο χώρο. Ενα προεκλογικό μπάχαλο με πολλές υποσχέσεις για αυτοθυσίες προς εξυπηρέτηση του εθνικού θέματος, σε μια αντιπαράθεση μέχρι τελικής πτώσεως, από την οποία μόνο το Κυπριακό δεν θα βγει κερδισμένο...
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
10/01/2003