• Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Συνεντεύξεις | Κοινωνία

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Βέτο στο ισχυρό κεντρικό κράτος

Άλλη μία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εξελίχθηκε σε αρένα διαφωνίας μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη, με τα πιο "γαργαλιστικά" αποσπάσματα να διαρρέουν με ακρίβεια στον Τύπο. Τόσο το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέδωσαν ανακοινώσεις και προσπάθησαν να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις.

 

Ωστόσο, δεδομένο είναι πως το χάσμα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο Κυπριακό διευρύνεται όλο και περισσότερο. Κι αν αυτά τα δύο κόμματα που έχουν μια συνισταμένη στο Κυπριακό δεν μπορούν να συνεννοηθούν, πώς μπορεί να υπάρξει ευρύτερη ενότητα; Κι αν δεν μπορεί να υπάρξει η μίνιμουμ ενότητα μεταξύ της πλειοψηφίας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την άλλη πλευρά;

 

Λίγες μόνο ώρες μετά την τελευταία κρίση στις σχέσεις Χριστόφια - Αναστασιάδη θέσαμε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ όλα τα ερωτήματα. Σε τι διαφωνεί με τον Χριστόφια; Γιατί δεν συνεννοούνται; Γιατί απέσυρε τη στήριξή του; Πού πάει το Κυπριακό; Τι μπορεί να γίνει για να διασωθεί και η διαδικασία και η προοπτική της λύσης; Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας με ευθύτητα και ειλικρίνεια:

 

Ο κόσμος που εξακολουθεί να ελπίζει σε μια διευθέτηση στο Κυπριακό είναι θυμωμένος με την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις σας με τον Πρόεδρο. Εσείς δεν παίρνετε αυτά τα μηνύματα;

 

- Θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένη την αγωνία των πολιτών. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν τιμά την πολιτική. Οι διαρροές επικεντρώθηκαν σ' ένα διάλογο για μια αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο. Όμως δεν ήταν αυτή η ουσία της όλης συζήτησης.

 

Δεν ήταν μόνο στο Εθνικό. Αυτή η κόντρα κρατάει τώρα κάποιο χρόνο.

 

- Αφορμή για την τελευταία ένταση ήταν οι απαράδεχτοι χαρακτηρισμοί περί "πλασιέ του Νταβούτογλου" εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις, αντί επιχειρημάτων να σου αποδίδουν χαρακτηρισμούς. Πώς μπορείς να χτίσεις την ενότητα μέσα από ανάλογες ύβρεις;

 

Προηγήθηκε η δική σας κατηγορία περί Προέδρου ταϊβανοποίησης.

 

- Ο κίνδυνος ταϊβανοποίησης επαναλαμβάνεται από την ίδια την Κυβέρνηση. Τις προάλλες ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών στην Πάφο. Εμείς ασκήσαμε κριτική στον Πρόεδρο ότι λόγω κακών χειρισμών θα συμβεί, κατά την άποψή μας, αυτό που φοβάται, αλλά ποτέ δεν του αποδώσαμε πρόθεση να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα.

 

 

Σε τι διαφωνείτε με τον Πρόεδρο Χριστόφια;

 

- Οι διαφωνίες μας αφορούν και τη διαδικασία και την ουσία. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να αποφασίζει, να συμφωνεί σε διάφορες πτυχές και να έρχεται εκ των υστέρων να θέλει τη στήριξή μας. Η πιο σημαντική διφωνία μας επί της ουσίας είναι ότι συμφώνησε στη δημιουργία ενός υπερ-συγκεντρωτικού κράτους με υπερεξουσίες στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, που θα εναλλάσσονται στην εξουσία, κάτι που θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της λύσης. Εμείς προτείνουμε ένα ισχυρό κράτος σε ό,τι αφορά τη διεθνή του προσωπικότητα, αλλά στην εσωτερική διακυβέρνηση να εφαρμοστούν οι αρχές της αποκέντρωσης. Όσο λιγότερη είναι η εξάρτηση της μίας κοινότητας από αποφάσεις της άλλης, τόσο πιο λειτουργική θα είναι η λύση.

 

Το τρίπτυχο Χριστόφια

 

Με το τρίπτυχο των προτάσεών του συμφωνείτε;

 

- Οι πρώτοι που ζήτησαν παράλληλη διαπραγμάτευση ήμασταν εμείς. Όμως η διεθνής διάσκεψη, όπως την προτείνει ο Πρόεδρος, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Είμαστε βέβαιοι ότι τα κράτη που προτείνουμε να πάρουν μέρος ενδιαφέρονται να συμμετέχουν;

 

Τι εναλλακτικό προτείνετε;

 

- Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Προτείναμε διεύρυνση των συνομιλιών με την εμπλοκή της Τουρκίας, διότι μόνο έτσι θα επαληθεύσουμε μαζί με την ΕΕ την τουρκική θέση ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχονταν και οι θέσεις της, κατά πόσον αυτές συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

 

Δηλαδή διαφωνείτε με τις προτάσεις Χριστόφια.

 

- Πέστε ότι συμφωνούμε. Πώς μπορούμε με αυτό το τρίπτυχο να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που θα έχουμε μπροστά μας τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα;

 

Τι είδους κινδύνους αναμένετε εσείς;

 

- Ο πιο ορατός κίνδυνος είναι να κηρυχθεί αδιέξοδο διότι δεν υπάρχει πρόοδος. Ενδεχομένως να υπάρξει μια διαζευκτική πρόταση για τη σύγκληση μιας μορφής διεθνούς διάσκεψης, όχι στα μέτρα τα δικά μας, αλλά ενδεχόμενα στα μέτρα της Τουρκίας.

 

Γιατί απαραίτητα να είναι στα μέτρα της Τουρκίας;

 

- Διότι είναι η Τουρκία η ισχυρή χώρα. Είναι γι' αυτό που εμείς προτείνανε διεύρυνση της διαδικασίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ΕΕ, για να ελέγξουμε τις εξελίξεις πριν ξεφύγουν από τα χέρια μας. Τι θα κάνουμε αν τα Ηνωμένα Έθνη μάς προτείνουν μια διάσκεψη, τη σύνθεση της οποίας δεν θα εγκρίνουμε; Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι να καταγράψει ο Γενικός Γραμματέας το πλήρες αδιέξοδο, το Κυπριακό να θεωρηθεί ανεπίλυτο και τα πράγματα να πάρουν άλλη τροπή.

 

Αδειάζει η κλεψύδρα

 

Προβλέπετε αναγνώριση της "ΤΔΒΚ";

 

- Σε πρώτο στάδιο δεν θα υπάρξει αναγνώριση. Όμως, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ αισθάνονται κόπωση, λένε ότι αρκετά χρόνια διήρκεσε το Κυπριακό και τα όσα προβλήματα δημιουργεί στην ίδια την ΕΕ. Η απειλή του Κανονισμού για το Εμπόριο είναι εκεί. Ο κ. Μπαρόζο μάς είπε πως είναι σωστή η νομική του βάση και η εκπρόσωπος του κ. Φούλε είπε πως ποτέ η ΕΕ ή ο ΟΗΕ δεν επέβαλαν εμπάργκο στα λιμάνια των κατεχομένων, αλλά απαγορεύτηκε η χρήση τους από την Κύπρο.

 

Και στις δύο περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε τους προκαλέσαμε να πάρουν θέση...

 

- Δυστυχώς, ναι. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης άρχισε να κερδίζει έδαφος έναντι του Ερντογάν. Οι πρώτες του τοποθετήσεις για το Κυπριακό ήταν να σταματήσουν οι συνομιλίες και να εποικιστεί η Αμμόχωστος. Τον Μάιο έχουνε εκλογές στην Τουρκία. Ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές και αντιλαμβάνεστε πού θα οδηγηθούμε.

 

Άρα θεωρείτε ότι η κλεψύδρα αδειάζει.

 

- Βεβαιότατα ναι, και δεν νομίζω ότι με το τρίπτυχο μπορούμε να σταματήσουμε αυτές τις εξελίξεις. Έχω πει προχθές στο Εθνικό, αν θέλουμε να χτίσουμε ενότητα, να δούμε πώς μέσα από κοινές στρατηγικές επιταχύνουμε την εξεύρεση λύσης και ταυτόχρονα πώς αποτρέπουμε όλους τους κινδύνους που είναι ψηλαφητοί. Από καιρό είχα προτείνει να κάνουμε μια υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου με τη βοήθεια συνταγματολόγων και να επεξεργαστούμε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων.

 

Μα είναι ρεαλιστικό να καταλήξει ποτέ το Εθνικό Συμβούλιο σε κοινές προτάσεις; Κάνετε μια συνεδρία και συζητούμε τρεις μήνες τις διαφωνίες, ακόμα και για τα βασικά του Κυπριακού.

 

- Έχετε απόλυτο δίκαιο. Αλλά αν δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, η μέγιστη δυνατή στήριξη θα ενισχύσει τον Πρόεδρο στις συνομιλίες και θα δημιουργήσει ισχυρό μέτωπο ενότητας στο εσωτερικό. Αν το '89 χωρίς τους παρόντες κινδύνους έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο, τώρα γιατί να μην γίνει;

 

Το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι πια ιστορία, τώρα τι γίνεται;

 

- Ιστορία είναι η πρότασή μας για αξιοποίηση των χρονικών οροσήμων, ιστορία είναι ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε την παρουσία του Ταλάτ, αλλά για δύο χρόνια επικεντρωθήκαμε σ' ένα κεφάλαιο. Τότε δεν γνωρίζαμε το τρίπτυχο, σήμερα το ανακαλύψαμε; Ιστορία είναι το ότι μπήκαμε καθυστερημένα στις εντατικές, όχι για να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά για να βοηθήσουμε τον Ταλάτ να κερδίσει τις εκλογές; Όταν βάλετε στη σειρά τις θέσεις και τις προειδοποιήσεις μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, θα διαπιστώσετε ποιο είναι το κίνητρο της κριτικής μας. Είναι η αγωνία μας ότι η Κύπρος χάνεται και όχι το 2013, όπως μας κατηγορούν.

 

Ένα λεπτό, κ. Πρόεδρε, είπατε ότι τον Νοέμβρη αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις. Είναι Αύγουστος. Είμαστε όλοι σε διακοπές. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Νοέμβρη έχουμε δύο μήνες, πότε θα ετοιμάσουμε συνολικές προτάσεις, πότε θα τις επεξεργαστούμε και πότε θα τις υποβάλουμε; Όπως την περιγράψατε την κατάσταση, χρειάζεται κάτι άμεσο και δραστικό.

 

- Κοιτάξετε να δείτε, αυτήν την εισήγηση δεν την έχω κάνει τώρα. Ακόμη και χωρίς την προετοιμασία του συγκεκριμένου σχεδίου -διότι δεν είναι πανάκεια αυτό το συνολικό πλαίσιο προτάσεων- η προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έπρεπε να αξιοποιηθεί για την ανάλυση και την εκτίμηση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας και να δούμε μαζί πώς ανακόπτουμε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και τους κίνδυνους. Αντί αυτού, ασχολούμαστε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το να γίνει παράλληλη διαπραγμάτευση.

 

Ενότητα χειροκροτητών;

 

Υποτίθεται ότι αυτό που θα συζητούσατε στο Εθνικό ήταν η ενότητα, και αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η απόλυτη διαφωνία.

 

- Είναι εύηχο να λες ότι επιδιώκεις την ενότητα. Για ποια ενότητα μιλάμε; Απλώς και μόνο για να δώσουμε ένα επικοινωνιακό στίγμα ότι υπάρχει ενότητα για κάτι που αποφάσισε και ενήργησε ο Πρόεδρος και χειροκροτούν οι υπόλοιποι; Αυτό που μας λείπει είναι ο προβληματισμός και η ορθολογιστική αξιολόγηση των δεδομένων. Δεν διεξάγεται ένας σοβαρός διάλογος και μια αξιολόγηση του τοπικού, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για να σχεδιάσουμε μια αποτελεσματική πολιτική.

 

Μπορεί να μην γίνεται σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Σε επίπεδο προεδρίας γίνεται αυτό;

 

- Δεν ξέρω αν γίνεται, αλλά κι αν γίνεται δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Από τις μέχρι σήμερα κινήσεις του Προέδρου, να μου επιτρέψετε να πω ότι αυτές δεν στηρίζονται σε ορθολογιστικές εκτιμήσεις.

 

Πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα;

 

- Ένα παράδειγμα: Ένας από τους λόγους που το ΑΚΕΛ άλλαξε τη στάση του έναντι της Ευρώπης ήταν για να γίνει η ΕΕ ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Πώς την αξιοποιήσαμε την ΕΕ; Ποιο ρόλο ζητήσαμε να διαδραματίσει η ΕΕ; Γιατί αρνούμαστε τη συμμετοχή της ΕΕ ώστε να επαληθευτεί η βούληση της Τουρκίας για λύση;

 

Έχετε μια δεύτερη ευκαιρία στις 12 Αυγούστου, τι περιμένατε να γίνει;

 

- Ελπίζω τη 12η Αυγούστου να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στη 12η συν κάτι. Να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το χρόνο απ' εδώ και μπρος και τι πρωτοβουλίες μπορούμε να αναλάβουμε για να αναχαιτίσουμε τους κίνδυνους που έχουμε μπροστά μας, λαμβάνοντας υπόψη -και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό- πως κάθε μέρα που περνά είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της επανένωσης. Δέστε τι έγινε με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, με την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο. Μπορεί η περίπτωση του Κοσόβου να είναι διαφορετική από αυτήν της Κύπρου, αλλά δεν παύει από του να είναι μια προειδοποίηση πως το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι κάτι το στατικό. Συνεχώς μεταβάλλεται και ερμηνεύεται διαφορετικά. Εδώ, με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν αντιστραφεί τόσο πολύ οι όροι, που διερωτάται κανείς εάν εμείς κάναμε την εισβολή.

 

Όλα αυτά τα πράγματα που μας λέτε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας, τα έχετε συζητήσει με τον Πρόεδρο;

 

- Ποτέ.

 

Νομίζετε ότι είναι εφικτή η λύση, εάν το τέλος του χρόνου είναι το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα;

 

- Μακάρι να μπορούσα να σας πω "ναι". Όταν βλέπω τι θέσεις κατατίθενται στο περιουσιακό, επικαλούμενη η άλλη πλευρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση δυσχεραίνει. Δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξώ, γι' αυτό και είναι που απαιτείται μέσα από τη σωστή διάγνωση των προβλημάτων να δούμε πώς πολιτευόμαστε για τα κακά που μας απειλούν. Και δυστυχώς δεν υπάρχει αναστρέψιμη πορεία.

 

Αρνητική η εικόνα μας

 

Αν το κατανόησα καλά, επικεντρώνεστε πλέον στο πώς να διαχειριστούμε την κρίση που έρχεται, παρά στο πώς να λύσουμε το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

 

- Όχι, αντίθετα. Στην πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού καταθέσαμε και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε λύση, με τη διεύρυνση της διαδικασίας, την κατάθεση ολοκληρωμένου πακέτου, την αξιοποίηση της ΕΕ και των κρατών που μπορούν να βοηθήσουν κ.τ.λ. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είτε θα προχωρήσουμε τάχιστα με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, αλλά δεν γίνονται δεχτές, είτε θα πρέπει να μελετήσουμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους με επιτυχία και όχι με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που απευθύνονται στο εσωτερικό. Το θέμα είναι πώς ανατρέπεις τις θετικές εικόνες υπέρ της Τουρκίας και τις αρνητικές για μας.

 

Τι εικόνα έχει σήμερα η Κύπρος στην Ευρώπη;

 

Η εντύπωση που υπάρχει, έστω και αδίκως, είναι πως η ένταξή μας στην ΕΕ αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τη βούλησή μας για τη λύση του Κυπριακού. Στα μάτια των ξένων, οι μεν είναι έτοιμοι και επιδιώκουν το ταχύτερο δυνατόν τη λύση, οι δε δίνουν μάχες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να περάσει αναφορά "ει δυνατόν" να εξευρεθεί λύση.

 

Έχετε κάτι συγκεκριμένο να προτείνετε στο άμεσο μέλλον για να αλλάξει αυτή η εικόνα;

 

Έχουμε την τόλμη; Αν ναι, να εμπλέξουμε την Τουρκία στο διάλογο που γίνεται σήμερα. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσω αντιπροσώπων. Διότι ο κ. Έρογλου, όπως αναφέρει και ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις ερήμην της Τουρκίας. Πόσο καιρό θα κρατάμε την Τουρκία μακράν των συνομιλιών, συμβάλλοντας στην αποενοχοποίησή της; Δεν μας έλεγαν ότι το κλειδί είναι στην Άγκυρα; Ε, φέρτε το κλειδί στο τραπέζι. Πότε θα ανοίξει αυτή η πόρτα για να δούμε τι κάνει ο κύριος που βρίσκεται από πίσω;

 

Αυτό μοιάζει με τις θέσεις ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία.

 

Εμείς δεν είπαμε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν λόγο και ρόλο. Ούτε τους αποκλείσαμε από τις εισηγήσεις που κάναμε. Όμως ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η Τουρκία. Να κάτσουμε στο τραπέζι μαζί με τους Τουρκοκύπριους, αλλά να φωνάξουμε και την Τουρκία και την Ελλάδα και την ΕΕ. Να αναλάβουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καθαρή η βάση των συνομιλιών, όπως την έχουμε περιγράψει πολλές φορές, και η Τουρκία τη δέχεται.

 

Σε επίπεδο διακήρυξης το έχει δεχτεί η Τουρκία.

 

- Υστερα όμως αρχίζουν οι ερμηνείες.

 

Ποιος θα το επαληθεύσει; Δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη; Εμείς δεν τα εμπιστευόμαστε τα Ηνωμένα Έθνη, τους θεωρούμε εχθρούς μας.

 

- Πότε δεν θεωρούσαμε τους όποιους τρίτους εχθρούς μας; Τότε και μόνο τότε είχαμε επιτυχίες, όταν χτίσαμε συμμαχίες και δεν κυνηγούσαμε φαντάσματα. Όταν αξιοποιήσαμε σωστά τον ξένο παράγοντα. Όταν ήμασταν αξιόπιστοι συνομιλητές και καταφέραμε επί Κληρίδη να ενταχθούμε στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό. Πόσες δυσκολίες, πόσα προβλήματα, πόσες απειλές από την Τουρκία ότι η αντίδρασή της θα ήταν χωρίς όρια. Τι έγινε; Το 2003 μας εκλιπαρούσε η Τουρκία για μια ημερομηνία. Πού στεκόμαστε σήμερα; Μας θεωρούν υπαίτιους εμάς ότι παραβιάζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σαν να μην είναι ο δικός μας πληθυσμός που ξεριζώθηκε.

 

Γιατί, νομίζετε;

 

- Διότι χάσαμε την αξιοπιστία μας, δεν έχουμε σωστή πολιτική και αποτελεσματική στρατηγική. Αποφεύγουμε τον πιο σημαντικό μας σύμμαχο, την ΕΕ, σαν ο διάβολος το λιβάνι.

 

Το ισχυρό κράτος

 

Είκοσι μήνες στηρίζατε τον Χριστόφια. Αν συνεχίζατε ακόμη έξι μήνες, τι θα παθαίνατε;

 

- Δεν είναι ζήτημα μηνών, είναι τι στηρίζεις πλέον. Όταν τον Σεπτέμβριο μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος για τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν τις συνομιλίες, διαπιστώσαμε ότι οδηγούμαστε σ' ένα μόρφωμα το οποίο δεν μπορεί ούτε να λειτουργήσει, ούτε να είναι βιώσιμο, ούτε να δώσει μια διαρκή λύση που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά μέσα στο νέο περιβάλλον.

 

Δηλαδή, αμφισβητείτε τις συγκλίσεις που υπήρξαν στη διακυβέρνηση και στην εκ περιτροπής προεδρία;

 

- Την εκ περιτροπής προεδρία την έχει δαιμονοποιήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος με τις υπερεξουσίες με τις οποίες έχει περιβάλει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Συνεπώς, υπάρχουν προβλήματα που έχουν προκύψει συνεπεία κακών χειρισμών. Δεν μπορώ να στηρίζω μια πολιτική στα τυφλά, χωρίς να έχω γνώση, χωρίς διαβούλευση. Είναι και ζήτημα ευθύνης.

 

Δηλαδή, δεν περνά από τον ΔΗΣΥ μια λύση με βάση τις σημερινές συγκλίσεις; Διότι τα ΗΕ λένε πως το μεγάλο εμπόδιο που έμεινε είναι το περιουσιακό.

 

- Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή ο Πρόεδρος θα συνειδητοποιήσει ότι το λεγόμενο ισχυρό κράτος δεν είναι η μορφή λύσης που θα λειτουργήσει. Για να δεχτεί το ισχυρό κεντρικό κράτος ο Ταλάτ αξίωσε αυξημένη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο μιας ικανής διαπραγμάτευσης μπορούμε -ακόμη και τώρα- να διαπραγματευτούμε τις εξουσίες τις κεντρικής κυβέρνησης που δεν τις θέλουν ούτε οι Τουρκοκύπριοι, με πιο χειροπιαστά ανταλλάγματα. Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη και περισσότερο λειτουργική λύση.

 

Συμπορεύεστε με την ΕΔΕΚ και ζητείτε την απόσυρση θέσεων;

 

Κατηγορηματικά όχι. Δεν ζητούμε από τον Πρόεδρο να αποσύρει προτάσεις, ούτε θέλουμε να πλήξουμε την αξιοπιστία του. Απλώς, όταν θα μπουν σε πάρε-δώσε να επανεξετάσει κάποιες θέσεις, να δώσει τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης -χωρίς βεβαίως να θέσει σε ρίσκο την ενότητα του κράτους- και να πάρει ανταλλάγματα που θα κάνουν τη λύση πιο λειτουργική και βιώσιμη.

 

Συνεργασία ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ

 

Ο κόσμος λέγει πως αν δεν μπορεί να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Πώς θα τα βρούμε με τους Τούρκους, όταν δεν μπορείτε να τα βρείτε εσείς οι δύο;

 

- Δεν θα διαφωνήσω ποσώς με την εκτίμησή σας. Όμως θέλω να υποβάλω την ίδια ώρα ένα απλό ερώτημα στον κόσμο που μας βάζει όλους στην ίδια μοίρα. Ήμαστε εμείς στην Κυβέρνηση, μας στήριζε το ΑΚΕΛ και το περιφρονήσαμε ή το οδηγήσαμε σε διαφωνίες; Ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση και αποφύγαμε την προδιαβούλευση με το ΑΚΕΛ που μας στήριζε; Ή είναι ο ΔΗΣΥ που για 20 τόσους μήνες στήριζε, χωρίς τα όποια ανταλλάγματα; Από την πρώτη μέρα είπαμε να παραμεριστούν οι ιδεολογικές διαφορές, να υπάρξει αλληλοσεβασμός, να υπάρχει διαβούλευση, να λειτουργήσει σωστά το Εθνικό Συμβούλιο για να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να μολύνει την ενότητα. Αυτοί και μόνο ήταν οι όροι μας, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι με τη στήριξη δεν δίναμε λευκή επιταγή.

 

 

Κάποιοι στον ΔΗΣΥ λένε πως πέρασαν ήδη τρία χρόνια από τότε που εξελέγη ο Χριστόφιας, δεν τα κατάφερε ούτε αυτός στο Κυπριακό. Τριάντα έξι χρόνια περιμέναμε, ας περιμένουμε άλλα δύο να εκλεγεί ο Αναστασιάδης και θα το λύσει με τον Έρογλου, με χαλαρή ομοσπονδία.

 

- Μα θα υπάρχει Κυπριακό το 2013 για να το λύσει ο Αναστασιάδης; Συνεπώς θα ήταν ανόητος ο οποιοσδήποτε αντί να κοιτάξει το μέλλον της πατρίδας του, που αφορά την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο, να θέτει ως προτεραιότητα τις εκλογές. Και γιατί για 20 μήνες στηρίζαμε τον Χριστόφια και τώρα αποφασίσαμε να αναθεωρήσουμε την άποψή μας σε κάποια ζητήματα; Μακάρι να αλλάξει τακτική ο Πρόεδρος και πάλι θα είμαστε παρόντες, όπως ήμασταν και πριν, μόνοι εναντίον όλων.

 

Αφού ο Πρόεδρος δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, γιατί δεν τον προσκαλείτε εσείς ένα βράδυ να κάτσετε μόνοι όσες ώρες χρειαστεί να συζητήσετε μέχρι να καταλήξετε σε μια μίνιμουμ συνεννόηση;

 

- Δεν θα είχα ποτέ αντίρρηση, όμως η ουσία είναι να συναντηθούμε για να βγει αποτέλεσμα, όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Οι συναντήσεις μεταξύ διαφωνούντων δεν βλάφτουν, αυξάνουν τον προβληματισμό. Το σημαντικό είναι να πας σε μια τέτοια συνάντηση με τη διάθεση να βγεις σοφότερος, όχι να ζητήσεις την εν λευκώ στήριξη στις αποφάσεις σου.

 

Δεν υπάρχει μια κοινή αγωνία για το πού πάει ο τόπος;

 

- Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κοινή αγωνία. Υπάρχει όμως και μια νοοτροπία: Αυτό που αποφασίζει ο Πρόεδρος το θεωρεί ότι είναι το δέον και συνεπώς από την ώρα που βλέπεις ότι δεν αλλάζει άποψη... Ορισμένες φορές εμμένει διότι είναι, λέγει, θέσεις διαχρονικές. Όπως, για παράδειγμα, η θέση για τη διεθνή διάσκεψη, που όπως μας είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν θέση της Σοβιετικής Ένωσης. Το τι συνέβαινε πριν από 30 χρόνια υπό άλλες συνθήκες και σε διαφορετικό κόσμο δεν έχει σημασία, διότι είναι... διαχρονική θέση. Τι σημαίνει διαχρονική θέση; Η τέχνη της πολιτικής είναι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πολλές ήταν οι διαχρονικές μας θέσεις που έχουν καταρρεύσει μέσα από τα όσα ο χρόνος καταγράφει ή δημιουργεί...


Μακάριος Δρουσιώτης

15/08/2010