Λιμουζίνες κι αμπελοπούλια εν μέσω ... πυρών
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ οι δρόμοι της Λευκωσίας είχαν γεμίσει με πολυτελέστατες λιμουζίνες. Ο κόσμος διερωτάτο πού έβρισκαν οι ιδιοκτήτες τους μέχρι και 200.000 ευρώ που κυμαινόταν η αξία τους στο ελεύθερο εμπόριο για να τις αποκτήσουν. Υπήρξε βέβαια μια στροφή προς τα πανάκριβα αυτοκίνητα την εποχή των παχιών αγελάδων του χρηματιστηρίου. Αλλά σήμερα, που το χρηματιστήριο πνέει τα λοίσθια και η οικονομία κλυδωνίζεται από τη μείωση του τουρισμού, το φαινόμενο ήταν ανεξήγητο.
ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα «Πολίτης» έλυσε το γρίφο. Ενα κύκλωμα, που είχε ισχυρές πλάτες και διασυνδέσεις στον κρατικό μηχανισμό αγόραζε από το εξωτερικό λιμουζίνες, πολλές φορές κλεμμένες ή τρακαρισμένες, τις αποσυναρμολογούσε, τις εισήγαγε στην Κύπρο σαν παλιοσιδερικά, στη συνέχεια τις συναρμολογούσε, πλήρωνε ένα υποτυπώδες ποσό για δασμό και τις πωλούσε σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές, κυρίως σε παράγοντες της Λευκωσίας, αλλά και σε απλούς πολίτες.
ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ αστυνόμος βρίσκεται υπό κράτηση, με την κατηγορία ότι είχε εταιρεία στο όνομα της κόρης του και χρησιμοποιούσε τη θέση του για να εισάγει και να εμπορεύεται αποσυναρμολογημένα αυτοκίνητα. Αρχικά, υπήρξε η εντύπωση ότι επρόκειτο για περιορισμένης έκτασης κομπίνα. Ομως η έρευνα κατέδειξε ότι εισήχθησαν κατά τον τρόπο αυτό αρκετές εκατοντάδες πολυτελείς λιμουζίνες, επί το πλείστον Μερσεντές με πολλά S.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ υπό την εποπτεία του γενικού εισαγγελέα άγγιξε μέχρι και τον αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, του οποίου ο γιος αγόρασε μια λιμουζίνα από τον κρατούμενο αστυνόμο. Η διαφθορά στην Αστυνομία φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη, σε βαθμό που μέλη της δύναμης προστάτευαν ύποπτους, τη στιγμή που έκαιγαν ενοχοποιητικά έγγραφα, μπροστά στα μάτια των τελωνειακών που πήγαν να τους ερευνήσουν. Η υπόθεση πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που οδήγησε τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής, για να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστράφηκαν τα τεκμήρια.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ με τα αποσυναρμολογημένα αυτοκίνητα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες πιέσεις των κυνηγών αμπελοπουλιών, οι οποίοι ζητούν από τις αρχές να κλείσουν τα μάτια και να αγνοήσουν τις οδηγίες της Ε.Ε. για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει την παγίδευση πουλιών με ξόβεργα ή βερκά, όπως λέγονται στην κυπριακή διάλεκτο. Ο υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του σωματείου που έχουν ιδρύσει οι λαθροκυνηγοί με το όνομα «Φίλοι ξόβεργου για τα αμπελοπούλια» και προσπάθησε να τους πείσει πως η στάση τους μπορεί να κρίνει ακόμη και το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη.
ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΙΩΝ απευθύνθηκαν στον υπουργό με εξίσου πατριωτικά επιχειρήματα: Οι Κύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αμπελοπούλι κι αν απαγορευθεί πλήρως το κυνήγι του, εξ ανάγκης, θα καταφύγουν στο λαθρεμπόριο με το ψευδοκράτος. Ετσι, προ του κινδύνου να γεμίσει η αγορά με... ψευδοαμπελοπούλια, είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια και να ανεχθεί το παράνομο κυνήγι.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΕ από τα επιχείρημα των κυνηγών και ο γραμματέας του σωματείου τους δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «δεν θα της περάσει της κυβέρνησης» και της έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας να το ξανασκεφτεί! Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, μέσω όλων των τηλεοπτικών καναλιών που του έδωσαν βήμα, κήρυξε ανένδοτο αγώνα υπό το σύνθημα «το βερκί ουκ ελάττω παραδώσω», παραφράζοντας τη μόνιμη επωδό του προέδρου Κληρίδη στο κλείσιμο των προεκλογικών του ομιλιών, «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω στις επόμενες γενιές»...
Μακάριος Δρουσιώτης
Ελευθεροτυπία
25/09/2002