• Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Η Συμμορία | Είπαν ή έγραψαν

Οι εκπλήξεις του Στροβολιώτη στις 70 σελίδες

 

Από το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη

 

Άρχισα την ανάγνωση του νέου βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο «Η Συμμορία».

 

Αναφέρεται στις πρώτης μέρες της ανάληψης της προεδρίας του κράτους από τον Νίκο Αναστασιάδη, την καταιγίδα που προέκυψε από την έκρηξη των προβλημάτων της Κυπριακής οικονομίας, με αποκορύφωμα το πρωτοφανές τραπεζικό κούρεμα.

 

Τον Μάρτη του 2013 ήμουν ενεργός πολίτης, ήμουν ενεργός ψηφοφόρους υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη, ήμουν ενεργός πολίτης  στην ομάδα «Μένουμε Ευρώπη» και με την ιδιότητα μου ως οικονομολόγου είχα εμφανιστεί και σε διάφορα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.

 

Έγραψα και αρκετά κείμενα τότε, με όσα γνώριζα και έκρινα, χωρίς καμία προνομιακή ενημέρωση. Τα κείμενα μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

 

 

Αυτά βεβαίως αφορούν το παρελθόν.

 

Το βιβλίο του Δρουσιώτη αποτελείται από 302 σελίδες και διάβασα μέχρι τώρα περίπου 70.

 

Ο κύριος άξονας του συγγράμματος είναι πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνεχώς στο μυαλό του την προστασία των  μεγάλων Ρώσσων καταθετών και όχι την επίλυση των προβλημάτων της Κυπριακής Οικονομίας. Ο αντίλογος είναι πως ο πρόεδρος προστάτευε το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου που ήταν βασισμένο στον τομέα των υπηρεσιών. Συνεπώς η έγνοια για τους Ρώσσους θα μπορούσε να ήταν παράπλευρη συνέπεια μιας θεμιτής ανησυχίας.

 

Το άσχημο είναι πως ο Δρουσιώτης παραθέτει πηγές, στοιχεία και παραπομπές σε γεγονότα. Και η εντύπωση μου μέχρι τώρα είναι πως η βασική του θέση είναι ορθή.

 

Θα επανέλθω επ’ αυτού.

 

Το σημείο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η συνολική και ασύλληπτη ανεπάρκεια του τότε (που είναι και τώρα) πολιτικού προσωπικού.

 

Χωρίς πολλά σχόλια παραθέτω μερικά παραδείγματα που βγαίνουν μέσα από επίσημα πρακτικά στα οποία παραπέμπει συνεχώς ο Δρουσιώτης: 

  1. 11 Μαρτίου 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν στην Αθήνα. Αφού πήρε το όχι του Σαμαρά για χρήση μέρους του δικού του μνημονίου για στήριξη των Κυπριακών τραπεζών(!!!), προσπάθησε να δει τον υπόδικο ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο έμαθε πως ήταν …πνευματικός πατέρας του Πούτιν. Ο Εφραίμ ευχαρίστως είπε να βοηθήσει, αλλά… είχε κώλυμα: δεν μπορούσε να ταξιδέψει λόγων νομικών περιπλοκών!!!! Ο Δρουσιώτης σημειώνει το αλλοπρόσαλλο και των δυο ενεργειών. Νομίζω δεν χρειάζεται να λεχθεί κάτι άλλο.
  2. 17 Μαρτίου, διάλογος Νίκου Αναστασιάδη με Ζαχαρία Κουλία σε ενημέρωση της βουλής. Ο πρόεδρος είχε αρνηθεί να δεχτεί εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και περιέγραφε την εμπειρία του.

 

«ΝΑ: Όχι κύριε, ήρταν στο Προεδρικό και δεν τους εδέχτηκα!

 

ΖΚ: Καλά έκαμες! Χρόνια να έσιεις!

 

ΝΑ: Ηρταν δύο τζιαι είπαν μου πρέπει να περάσει πόψε, τζιαι είπα τους «αφήστε τους πόξω να περιμένουν».

 

ΖΚ: Έτσι μπράβο! Έστρωσες!»

 

Προφανώς το επιφώνημα του Κουλία δεν ήταν η απόλυτη απαξίωση για ένα σοβαρό πολιτικό, ήταν η αρχή μιας τεράστιας κατηφόρας. 

  • Ο Κάρογιαν είχε δώσει άτυπο έγγραφο στον πρόεδρο που περιέγραφε μηχανισμό στήριξης (και πλήρους εξάρτησης) με άλλα δάνεια από τη Ρωσία και …. αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας €3,2 δις!!!!!
  • 17 Μαρτίου, μετά από νέες πιέσεις σε βάρος του ΠτΔ για τα ρωσικά κεφάλαια, ο ίδιος φέρεται δηλώσας: «Να εξαιρέσουμε τους ξένους και να τα φορτώσουμε στους Κυπρίους μόνο και να δώσουμε τη μάχη του πατριωτισμού για να σώσουμε την πατρίδα μας». Παράδοξος πατριωτισμός, δεν νομίζετε;
  • Με αυτό συμφώνησε και ο Γιώργος Περδίκης που ήθελε να απαλλαχθεί από τους «αναξιόπιστους εχθρούς και κακόβουλους», δηλαδή την ΕΕ και το ΔΝΤ και να βασιστούμε στους Ρώσσους!!!
  • Συλλούρης: «δεν μπορεί να είναι λύση η τρόικα, πρέπει να φύγουν».
  • Περδίκης: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»
  • Ομήρου: «πρέπει να δοθεί μια αξιοπρεπής απάντηση στο ιταμό τελεσίγραφο»
  • Κάρογιαν: «αρχίζει η πορεία μας προς τον Γολγοθά, αλλά η ανάσταση θα έλθει….»
  • Άντρος Κυπριανού: «να αποσύρουμε το αίτημα για βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης» = άτακτη χρεοκοπία.
  • Αβέρωφ Νεοφύτου (το κόμμα του απείχε από τη ψηφοφορία): «Εύχομαι να αποφύγουμε το δρόμο προς τον γκρεμό. Ο Θεός βοηθός.»
  • Υποθέτω πως μετά από όλα αυτά, δεν θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη συνέχεια του βιβλίου.

@Strovoliotis

23/12/2020