• Κυριακή 5 Μαΐου 2024

KleptocraCY | Διαφθορά | Άρθρα

CY284 και AOJ71F, δύο πτήσεις, δύο ιστορίες διαφθοράς

Ο τέως δημοσιογράφος και νυν επιχειρηματίας στον τομέα της επικοινωνίας και του πολιτικού λόμπι Ανδρέας Χατζηκυριάκος εξέδωσε τον περασμένο χρόνο το μυθιστόρημα με τον τίτλο Πτήση CY284. Το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από τη μοιραία ομώνυμη πτήση του αεροπλάνου Κόμετ ναυλωμένου από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η πτήση του Κόμετ από το Λονδίνο στη Λευκωσία, μέσω Αθηνών, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στο Καστελόριζο, στις 12 Οκτωβρίου 1967.

 

Το αεροπλάνο πετούσε στα 29.000 πόδια, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, όταν ο κυβερνήτης άλλαξε συχνότητα και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Λευκωσία. Το σήμα έφτασε στη Λευκωσία, αλλά η επαφή δεν ολοκληρώθηκε. Το αεροπλάνο κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα μετά από έκρηξη βόμβας. Εξήντα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

 

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος αναφέρει ότι το βιβλίο του είναι μυθιστόρημα και όχι ιστορική έρευνα. Ωστόσο, διευκρινίζει πως «για τους σκοπούς του μυθιστορήματος απαιτείται εκτενής έρευνα» και ότι ο ίδιος μπήκε σε «αρκετό βάθος». Έτσι έχει την άνεση να εκφράζει γνώμη για τα πραγματικά γεγονότα:

 

«Και ναι, προσωπικά έχω σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή, από πλευράς των ερευνητών, να αποκλείσουν την εξέταση οποιουδήποτε άλλου σεναρίου πέραν της βόμβας. Ο τρόπος, για παράδειγμα, που οι βρετανικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο της τεχνικής βλάβης ή οι αντιδράσεις των Βρετανών πιλότων στις μεθοδεύσεις των ερευνητικών Αρχών εύλογα δημιουργούν ερωτηματικά».

 

Δεν υπάρχουν εύλογα ερωτήματα ούτε και «μεθοδεύσεις» στη διερεύνηση των αιτιών πτώσης του Κόμετ. Υπάρχει μόνο επιστημονική τεκμηρίωση, μηχανολογική και ιατρική, ότι η πτώση του αεροπλάνου προκλήθηκε από έκρηξη. Την 1η Μαρτίου 1969 το διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό Λάνσετ δημοσίευσε την έρευνα δύο ιατρών, του J. Mason και S. Tarlton οι οποίοι εξέτασαν τα πτώματα των θυμάτων. Οι δύο ιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ιατρική μαρτυρία που επιβεβαιώνει τη μηχανολογική μαρτυρία ότι η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η έκρηξη πλαστικής βόμβας στην καμπίνα των επιβατών».

Τα τραύματα στο σώμα ενός εκ των θυμάτων παραπέμπει σε έκρηξη βόμβας.

 

Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι ένα από τα πτώματα είχε ένα παράξενο τραύμα στο δεξί χέρι, ενώ το σώμα του θύματος ήταν διάτρητο από θραύσματα. Επίσης, διαπιστώθηκε πως ένα από τα καθίσματα που περισυνελέγη ήταν καμένο και είχε τρύπες. Οι επιστήμονες πέρασαν σύρματα από τις τρύπες του καθίσματος και διαπίστωσαν ότι συνέκλιναν σε απόσταση ενός ποδιού, όπου ήταν τοποθετημένη η βόμβα, προφανώς σε χειραποσκευή. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα ευρήματα, και ύστερα από περεταίρω εξετάσεις, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας ότι προκλήθηκε έκρηξη κάτω από το κάθισμα του επιβάτη Αβραάμ Σολωμού.

 

Ο Σολωμού ήταν αστυνομικός και εκτελούσε καθήκοντα οδηγού του τότε υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κυπριανού, αλλά ήταν υπό τις διαταγές του υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ο Σολωμού εστάλη στην Αθήνα και στην επιστροφή του μετέφερε ένα δέμα. Προφανώς δεν γνώριζε το περιεχόμενό του, κι αν το γνώριζε δεν πρόβλεψε ότι θα εκρηγνυόταν εν πτήσει. Η βόμβα εξερράγη μόλις ο πιλότος άλλαξε συχνότητα για να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Η βόμβα, με δυνατότητα ηλεκτρονικής πυροδότησης εξ αποστάσεως, ήταν ψηλής τεχνολογίας για την εποχή της. Η τεχνολογία της βόμβας και το γεγονός ότι ο Αργυρού πέρασε από όλους του ελέγχους χωρίς πρόβλημα συνηγορεί στο ότι υπήρχε διευκόλυνση από τη χούντα ή κάποιο στέλεχος της.

 

Υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο στόχος ήταν ο Γρίβας ο οποίος τις μέρες εκείνες βρισκόταν στην Αθήνα και θα επέστρεφε στην Κύπρο, αλλά άλλαξε την πτήση του μετά που ειδοποιήθηκε. Αυτό το σενάριο δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Είναι άγνωστο ποιος ήταν ο στόχος της βόμβας στην Κύπρο, όμως η μεταφορά εκρηκτικών και όπλων μέσω του διπλωματικού σάκου του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν γνωστή πρακτική από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του.

 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα αίτια της πτώσης του Κόμετ ήταν η έκρηξη, δεν μπορεί ο καθένας χωρίς καμιά επιστημονική κατάρτιση ή τεκμηρίωση, να λέγει «εγώ δεν πείθομαι» και να αναζητεί αλλότρια κίνητρα για δήθεν συγκάλυψη στο στάδιο των ερευνών.

 

Η μόνη συγκάλυψη που υπήρξε ήταν από το κυπριακό κράτος το οποίο έχει αδιαμφησβήτητη έφεση στη συγκάλυψη εγκλημάτων μέχρι και τις μέρες μας. Μόνο μια έρευνα από τις κυπριακές αρχές θα μπορούσε να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα:

 

Ποιος έστειλε τον Αργυρού στην Αθήνα, ποιους συνάντησε εκεί, ποιος και γιατί χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφέρει οπλισμό και εκρηκτικά, γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών έγινε η σφηκοφωλιά των πιο ακραίων στοιχείων του συστήματος εξουσίας του νεοσύστατου κράτους; Τότε θα διαπιστωνόταν ότι το σύστημα εξουσίας του ’60 ήταν στα χέρια φονιάδων. Κι αν υπήρχε κράτος δικαίου, μετά βεβαιότητας δεν θα φτάναμε στην τραγωδία του ’74.

 

Το ιστορικό των δύο πτήσεων CY284 και AOJ71F, αν και έχουν χρονική απόσταση μισού αιώνα, έχουν μεταξύ τους ως κοινά χαρακτηριστικά τις σταθερές «αξίες» του κυπριακού συστήματος εξουσίας: σήψη, διαφθορά και απουσία κράτους δικαίου.

 

 

Η πτήση AOJ71F

Δεν υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι, ραδιοφωνικός σταθμός και εφημερίδα που να μην φιλοξένησε τον Χατζηκυριάκο για να μιλήσει για το μυθιστόρημά του. Και ενώ όλοι ξεκινούν με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για μυθιστόρημα, η συζήτηση επικεντρώνεται στα ιστορικά γεγονότα.

 

Παραδόξως, δεν βρέθηκε κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει τον Αντρέα Χατζηκυριάκο για μια άλλη πτήση με αριθμό AOJ71F. Σε αντίθεση με την πτήση CY268, για την AOJ71F ο Χατζηκυριάκος έχει προσωπική γνώση. Η πτήση διευθετήθηκε από τον ίδιο, μετέφερε τον τέως πρόεδρο Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 21 Μαρτίου 2014. Ήταν η πρώτη μίσθωση ιδιωτικού τζετ από τον ολιγάρχη Ντμίτρη Ριμπολόβλεφ για τα ταξίδια του Προέδρου τα οποία δήθεν πλήρωνε ο φίλος του Κρις Λαζαρή. Ο Χατζηκυριάκος ήταν ο μεσάζων μεταξύ του Αναστασιάδη και του Ριμπολόβλεφ και πλήρωσε τις πτήσεις μέσω λογαριασμών της εταιρείας του.

 

Η μίσθωση ιδιωτικών τζετ ήταν ένα μέρος των ανταλλαγμάτων του Ριμπολόβλεφ προς τον Αναστασιάδη ο οποίος διέθεσε το κράτος και τους θεσμούς του στη διάθεση του ολιγάρχη για να εκβιάσει την εν διαστάσει σύζυγο του να υπογράψει διαζύγιο με τους δικούς του όρους. Η έρευνα μου για την υπόθεση αυτή ήταν η αιτία της παρακολούθησης των επικοινωνιών μου.

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο, υπό την έννοια ότι ένας άνθρωπος εξαγόρασε όλο το σύστημα: κυβέρνηση, βουλή, δικαστική εξουσία και ΜΜΕ. Ψηφίστηκαν Νόμοι κατά παραγγελία, χειραγωγήθηκαν δικαστικές διαδικασίες, επιστρατεύτηκε η αστυνομία η οποία συνέλαβε τη σύζυγο του ολιγάρχη με σκοπό τον εκβιασμό της. Και όλα αυτά σε γνώση και με τη συνεργασία του ίδιου του αρχηγού του κράτους.

 

Η συνωμοσία αυτή αποκαλύφθηκε όταν ο Ριμπολόβλεφ δοκίμασε την ίδια μέθοδο στο Μονακό για να συλλάβει τον έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ, αλλά το σχέδιο δεν εξελίχθηκε όπως το ανέμενε ο ολιγάρχης. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και οι διωκτικές αρχές του Μονακό κατάσχεσαν το κινητό τηλέφωνο της δικηγόρου του Ριμπολόβλεφ Τετιάνας Μπερσιέτα και ανέκτησαν από αυτό τα μηνύματα που αντάλλασσε με τους συνεργούς της. Από τα μηνύματα της δικηγόρου – που είναι τεκμήρια σε ποινική υπόθεση στο Μονακό – αποκαλύφθηκε όλο το παρασκήνιο της οργάνωσης, της σύλληψης και της κράτησης της Ελένα Ριμπολόβλεβα στην Κύπρο.

 

Αναδημοσιεύω εδώ το πλήρες κείμενο ενός μηνύματος του Χατζηκυριάκου προς την Μπερσιέτα, στις 13 Μαρτίου 2014, μια μόλις εβδομάδα πριν από την πτήση AOJ71F:

 

«Η χθεσινή ημέρα με μπέρδεψε πολύ για τους ακόλουθους λόγους:

  1. μια γραπτή (και πολύ συγκεκριμένη) συμφωνία αμφισβητήθηκε από τον πελάτη (σ.σ. Ριμπολόβλεφ) σχετικά με μια εξαιρετικά ευαίσθητη σχέση με έναν αξιωματούχο. Πιέσαμε, με τις οδηγίες του πελάτη, για αυτού του είδους τη σχέση.
  2. οι οδηγίες του εκπροσώπου του πελάτη (σ.σ. μάλλον εννοεί την Μπερσιέτα) ακυρώθηκαν από τον πελάτη όσον αφορά το μπόνους μου. Πιστεύω ότι αν ο πελάτης έχει οποιαδήποτε σχόλια/παράπονα σχετικά με τις υπηρεσίες μου, πρέπει να τα γνωρίζω
  3. οι υπηρεσίες που μου ζητείται να παράσχω υπερβαίνουν το πεδίο εφαρμογής της σύμβασής μας.
  4. το θέμα του αεροπλάνου, όπως προτείνεται να αντιμετωπιστεί από τον πελάτη, πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί πριν εμπλακεί η εταιρεία μου
  5. το ίδιο ισχύει και για το είδος της εμπλοκής στο media project.
  6. Προτείνω να καθίσουμε, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στα παραπάνω. Λυπάμαι που θίγω αυτά τα ζητήματα, αλλά μετά τη χθεσινή ημέρα αισθάνομαι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για να συναντηθούμε».

Αυτό το μήνυμα αποκαλύπτει όλο το εύρος της διαφθοράς του συστήματος εξουσίας από έναν ολιγάρχη, ο οποίος περηφανεύτηκε ότι «υπάρχουν τρία μέρη στον Κόσμο που μπορώ να κάμω ό,τι θέλω: ο Σκορπιός, το Μονακό και η Κύπρος» και δυστυχώς είχε δίκαιο. Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα του Χατζηκυριάκου προς την Μπερσιέτα, γίνονται αντιληπτά τα εξής: 

  1. Ο Χατζηκυριάκος μεσολαβούσε για «εξαιρετικά ευαίσθητες σχέσεις» μεταξύ του Ριμπολόβλεφ και Κυπρίων αξιωματούχων. Οι συμφωνίες αυτές αφορούσαν τη χρησιμοποίηση του κυπριακού κράτους για να επιβάλει ο Ριμπολόβλεφ στη σύζυγο του τους όρους του διαζυγίου τους.
  2. Ο Χατζηκυριάκος είχε σύμβαση με τον Ριμπολόβλεφ για παροχή υπηρεσιών, όπως οι δημόσιες σχέσεις και το λόμπι. Πέραν των πιο πάνω ο Ριμπολόβλεφ ανέθετε στον Χατζηκυριάκο και άλλες δουλειές, όπως οι συμφωνίες για ευαίσθητες σχέσεις με αξιωματούχος, οι οποίες πρέπει να είχαν και οικονομική πτυχή. Ο Χατζηκυριάκος ζήτησε έξτρα μπόνους και ο Ριμπολόβλεφ αρνήθηκε.
  3. Μια από τις έξτρα υπηρεσίες που πρόσφερε ήταν να πληρώνει τα ναυλωμένα τζετ του Αναστασιάδη (the plane issue) μέσω των λογαριασμών της εταιρείας του.
  4. Κατά τον ίδιο τρόπο πλήρωνε και τις εκδουλεύσεις από τα ΜΜΕ για να γράφουν υπέρ των υποθέσεων του Ριμπολόβλεφ και προ πάντων να μην γράφουν εναντίον του (media project).

Μακάριος Δρουσιώτης

14/07/2023